Almanya’da çocuklarda ciddi solunum yolu enfeksiyonları artıyor

Almanya'nın kamu sağlığı kurumu bir ay içinde 7 milyondan fazla solunum yolu hastalığı vakası görüldüğünü bildirdi. Hastaların ağırlığını bebekler ve çocuklar oluşturuyor.

Ülkenin kamu sağlığı kurumu Robert Koch Enstitüsü'ne göre, bir ay içinde 7 milyondan fazla insan çeşitli solunum yolu hastalıklarına yakalandı. Vakaların bu kadar kısa sürede hızla artmasıyla doktorlar zorlukla baş edebiliyor.

Ülkede görev yapan araştırmacılar toplamda yaklaşık 200 farklı soğuk algınlığı patojeni tespit etti. Robert Koch Enstitüsü'ne göre bunlardan dördü şu anda Almanya ve Avrupa'da özellikle yaygın: grip virüsleri, rinovirüsler, SARS-CoV-2 ve özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilen solunum sinsityal virüsü (RSV).

Son derece bulaşıcı olan RSV'ye yakalanan çocukların birçoğu solunum desteği için hastaneye gönderildi. Almanya'nın bazı bölgelerinde pediatri servisleri tamamen dolmuş durumda.

RSV yaygın bir virüs ve mevsimsel olarak ortaya çıkıyor. Özellikle 2 yaşın altındaki çocukları etkileyen bronşiolite yol açarak küçük hava yollarının iltihaplanmasına ve şişmesine neden olabilir.

Ateş ve öksürük de RSV enfeksiyonunun tipik belirtileridir. Bazı çocuklarda boğmacaya benzeyen semptomlar gelişir ve bu da hayati tehlikeye yol açabilir.

Yetişkinler ise, altta yatan ciddi tıbbi rahatsızlıkları veya olabildiğince iyi çalışmayan bir bağışıklık sistemleri olmadığı sürece, bu tür enfeksiyonları büyük sorunlar yaşamadan atlatabiliyor.