Almanya, Erdoğan için denizaltı üretmekten vazgeçecek mi?

Yeşiller Partisi, Almanya’nın Erdoğan rejimiyle ortak denizaltıları üretme projesinin durdurulması için Federal Meclis’ten karar çıkartmak için harekete geçti.

Geçtiğimiz Şubat ayında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle Piri Reis isimli bir denizaltı Gölcük Tersanesi’nde havuza indirilmişti. Başta Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer Piri Reis’i “İlk yerli denizaltımız” diye tanıtırken, AKP medyası da uzun bir süre “Yeni gururumuz”, “Mili gücümüz”, ve “Kalbi ASELSAN’dan” gibi manşetler atmıştı.

Halbuki 2027’ye kadar 5 tane daha üretilmesi planlanan Türk denizaltılarının parçaları Almanya’nın Kiel kentinde bulunan ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS)’nin ortak projesiyle elde ediliyor. Üstelik Alman devleti denizaltıların üretmesi için TKMS’ye Hermes olarak adlandırılan kredi garantisi de vermişti. Hermes kredi ve yatırım garantileri, yabancı iş ortaklarının ödeme güçlüğü yaşaması halinde ihracat yapan Alman şirketlerinin doğacak zarara karşı korunmasını hedefliyor.

Erdoğan rejimiyle yaşanan kriz ve gerginliklere rağmen Merkel hükümeti Türkiye’de iş yapan Alman şirketler için şu ana kadar Hermes kredilerini askıya alınmazken, denizaltılar da böylesine bir ayrıcalıkla üretilecekti. 2009 yılında Alman hükümetinin yeşil ışık yakmasıyla başlayan ve toplam 6 denizaltıyı kapsayan dev projenin durdurulması için Yeşiller Partisi harekete geçti.

MECLİSTE OYLAMA YAPILMASI BEKLENİYOR

Der Spiegel dergisinin Yeşiller’e yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre söz konusu denizaltıların teslimatının Türk devletine teslimatının durdurulması için parti organlarında taslak karar çıkartıldı.

Önümüzdeki hafta Federal Meclis’te tartışılması beklenen taslakta Türk devletinin hem Kuzey ve Suriye’ye yönelik işgali hem de Erdoğan rejiminin ağır insan hakları dolayı denizaltı ticaretinin durdurulması gerektiği talep edildi.

Yeşiller’in güvenlik uzmanı Katja Keul tarafından hazırlanan taslakta şu ifadeler yer aldı: “Bir yandan NATO üyesi Yunanistan’ı tehdit eden, diğer yandan da kendi ülkesinde insan hakları, hukuk devleti ve demokrasi hiç sayan Erdoğan’a Almanya’nın denizaltılar vermesi sorumsuzca bir davranıştır.”

Federal Meclis’te gerçekleşecek oturumda yapılacak tartışmaların ardından Yeşiller’in önerisinin oylamaya sunulması bekleniyor.

Mecliste grubu bulunan bir başka muhalefet partisi Sol Parti’nin yanı sıra koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demartlar Partisi (SPD)’nin bir kesiminin de Yeşiller’e destek vereceği belirtiliyor.

Şu ana kadar Erdoğan iktidarıyla silah ticaretinin durdurulması talebine gönülsüz yaklaşan sosyal demokratlar cephesinin tavrı değiştirdiği Grup Başkanı Rolf Mützenich’in demeçlerinden anlamak mümkün.

PROJENİN MALİYETİ 4 MİLYAR DOLAR

Alman hükümetinin 2009 yılında anlaşmaya onay vermesinin ardından, 2011’de Türk devletinin Savunma Sanayii Başkanlığı ve Alman şirketi TKMS arasında “Yeni Tip Denizaltı Projesi” adıyla ortak bir çalışma için imzalar atılmıştı. Daha önce Yunanistan, Güney Kore ve Portekiz gibi ülkelerin donanması için üretilen ‘214 Sınıfı Denizaltılar Türkiye için de üretilmesini öngören projede Almanya’dan satın alınacak malzemeler Gölcük Tersanesi’nde birleştirilecekti.

Toplam 4 milyar Dolar’a mal olması planlanan projede denizaltıların ilk malzemeleri Almanya’dan paketlenip Türkiye’ye gönderilirken, denizaltılarda kullanılacak Alman teknolojisi bununla da sınırlı değil. Denizaltıların torpidoları Almanya’nın Wedel kentinde Atlas Elektronik şirketi tarafından üretilirken, denizaltının “16V 595 TE90” tipi motoru ise Friedrichshafen kentinde bulunan MTU şirketinin fabrikasından çıkacaktı.

Daha önce aynı tipte çok sayıda denizaltı Almanya’nın Kiel kentinde üretilip Türkiye’ye satılırken, TKMS şirketi 2015 yılında Erdoğan rejiminin verdiği avantajlardan dolayı Türkiye’ye vereceği denizaltıları Gölcük Tersanesi’nde imal etmeye karar verdi ve denizaltıların isimleri de o tarihte değiştirildi. Hatta Türk devleti denizaltılar için Almanya’ya 2,5 milyar Euro’luk bir satın alma garantisi bile verdi. Yani Gölcük’te imalata başlanılmadan önce Erdoğan rejimi denizaltıları alma garantisi verdi.

AMBARGO SÖZDE KALDI, ERDOĞAN’A SİLAH AKIŞI SÜRDÜ

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim 2019 günü başlattığı işgal saldırısının ardından Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet, Ankara ile silah ticaretinin durdurulacağını bildirmişti. Ancak buna rağmen denizaltılar için Almanya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar iptal edilmedi. Halbuki Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye ile yapılan silah anlaşmalarına onayı verilmiş olanların da durdurulması için çalışmaların başlatılacağını öne sürmüştü.