Amazonlar altın arama faaliyetleri için ormansızlaştırılıyor!

Çevre hareketi Greenpeace, yılın ilk dört ayında Amazonlarda koruma altındaki alanlar ile yerlilere ait alanlarda altın arama faaliyetleri için güçlü bir ormansızlaşma yaşandığı tepkisinde bulundu.

Greenpeace, Uzay Araştırmaları Ulusal Enstitüsü’nün uydu verilerine dayanarak, ocak ile Nisan arasında kaçak maden ocakları oluşturmak için koruma altındaki alanlarda 879,8 hektar ağaçlık alanın yok edildiğini belirtti. Geçen yıl aynı dönemle kıyaslandığında yüzde 80,62’lik bir artış var.

Yerlilere ait rezervlerde, yılın ilk çeyreğinde akarsularda altın arama amaçlı ormansızlaşma 434,9 hektara ulaştı. Bu da 2019 yılının başı ile kıyaslandığında yüzde 13,44’lük bir artışı ifade ediyor.

Greenpeace’e göre, Brezilya’da Ocak ile Nisan arasındaki altın arama faaliyetlerinin yüzde 72’si, yasak olmasına rağmen yerlilere ait rezervlerde ve maden çıkarmanın sıkı kurallara bağlandığı koruma altındaki alanlarda gerçekleşti.

BOLSONARO ORMANSIZLAŞMAYI TEŞVİK EDİYOR

Birçok çevre örgütü ormansızlaşma konusunda uyarıyor. Gezegenin en büyük tropikal ormanı Amazonlarda 2020 yılındaki ormansızlaşma, 2019 yılındaki yıkımı da aşabilir. Çevreciler aşırı sağcı, kadın düşmanı ve açık bir şekilde iklim karşıtı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’ya koruma altındaki alanlarda tarım veya maden faaliyetlerini yasallaştırma çağrısı ile ormansızlaşmayı teşvik ettiği tepkisinde bulunuyor.

ORMAN YANGINLARI DÖNEMİ BAŞLADI

Dünya Doğayı Koruma Fonları (WWF) de Perşembe günü yaptığı bir açıklamada orman yangınları döneminin başladığı konusunda uyardı. Çoğu kriminal bu orman yangınlara, tarım yapmak veya hayvanları otlatmak amacıyla ağaçsız alanlarda ateş yakan tarımcılar yol açıyor. Brezilya’da orman yangınları her yıl Haziran ayında başlıyor, Ekim ayına kadar yayılıyor.

Uzay Araştırmaları Ulusal Enstitüsü’ne göre yılın başından bu yana ormansızlaşma 2 bin kilometrekareyi aştı. 2019 yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 34’lük bir artışa denk geliyor.