Amazonlar’daki orman katliamı: Bir yılda yarı yarıya artış

Brezilya’da yayınlanan son verilere göre, Amazon Ormanları’ndaki ağaç katliamı son 10 yılda hiç olmadığı kadar yüksek çıktı.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından yapılan gözlemlere göre, Amazonlar’daki orman katliamı son bir yılda yarı yarıya artış gösterdi. Sadece Ağustos 2018 ile Temmuz 2019 arasındaki dönemde 10 bin 100 kilometrekarelik ormanlık alan yok edildi.

INPE verilerine göre, Amazonlardaki orman katliamları bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 43 artış gösterdi.

YERLİLERİN TOPRAKLARINDA ÇOK DAHA BÜYÜK GASP

Aynı veriler, yaşam alanları tarım veya orman ürünü pazarlayan şirketlerin gaspına maruz kalan Yerli halkların topraklarındaki yıkımın daha büyük olduğuna işaret ediyor.

INPE’ye göre, Amazonlar’da Yerli halkların yaşadığı alanlardaki ormanlık alanlarda yok olan ormanların yüzölçümü bir önceki döneme oranla yüzde 74,5 arttı.

18 Kasım’da yayınlanan bazı verilerde ise, Ağustos 2018-Temmuz 2019 arasındaki dönemde 9 bin 762 kilometrekarelik ormanlık alanın yok edildiği duyurulmuştu. Son açıklamayla ise bu veriler düzeltildi.

BOLSONARO ÇEVRECİ ÖRGÜTLERİ SUÇLAMIŞTI

Brezilya’da 2016’dan itibaren daha liberal politikaların hayata geçirilmesi ve aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun iktidara gelmesiyle birlikte Amazonlardaki orman kesimleri de hız kazandı. Yine yaz aylarında yüzlerce alanda aynı anda başlayan yangınlar dikkat çekmişti.

Brezilya Amazonlarında en son 2008 yılında 12 bin 287 kilometrelik ormanlık alan yok olmuştu.

5,5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan Amazonların yüzde 60’lık bir kısmı Brezilya topraklarında bulunuyor. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yaz aylarında aynı anda birçok alanda çıkan orman yangınlarını ‘kendisini zora düşürmek isteyen’ yerli ve yabancı çevreci örgütlerin bilinçli olarak çıkarttığını iddia etmişti.