Amazonlar’dan sonra Pantanal‘da da yangınlar katlandı

Güney Amerika’da biyo çeşitliliğinin zenginliğiyle bilinen ve dünyanın en geniş tropikal sulak alanı olan Pantanal, ciddi tehdit altında.

Küresel ısınmaya karşı önlemleri reddeden Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun seçildiği geçtiğimiz yıldan bu yana Brezilya’da orman yangınlarındaki katlanma dikkat çekmişti. Benzer bir şekilde UNESCO tarafından 2000 yılında Dünya Mirası olarak kabul edilen Pantanal doğal bölgesindeki yangınlar kat kat artış gösteriyor.

Büyük oranda Brezilya’nın Mato Grosso do Sul ile Mato Grosso eyaletlerinde yer alan Pantanal’da 1 Ocak-11 Eylül tarihleri arasında çıkan yangınlar ciddi biçimde arttı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yangınlarda yüzde 334 artışa kaydedildi. Bu yıl içinde 4 bin 515 yangının çıktığı Pantanal’da geçtiğimiz yılın aynı döneminde bin 39 yangın kayıtlara geçmişti.

BİYO ÇEŞİTLİLİK İÇİN ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

170 bin kilometrekareyi aşkın bir alana yayılan ve yüzde 80 kadarı sulak alanlardan oluşan geniş bir ova olan Pantanal, biyo çeşitliliğinin zenginliğiyle tanınıyor. Yüzde 62’si Brezilya’da bulnan Pantanal’ın yüzde 20’lik kısmı Paraguay’da, yüzde 18’i ise Bolivya topraklarında yer alıyor. Ekim ve mayıs ayları arasında yağmur suları altında kalan Pantanal’da yaz aylarında ise sıcaklıkların etkisiyle yangınlara karşı korunaksız hale geliyor.

Ciddi tehlike altında olan ve zengin faunasıyla tanınan Pantanal’da çok sayıda hayvan türü barınıyor. Mado Grosso ve Mado Grosso do Sul eyaletleri ise, biyo çeşitliliğin yok olması tehlikesine karşı acil durum ilan ettiler. İki eyaletin yönetimleri, federal hükümetin mali desteğinin almayı amaçladıkları bildiriliyor.

Aşırı sağcı ve küresel ısınmanın etkilerini inkâr eden tavrıyla tepki çeken Jair Bolsonaro’nun seçildiği 2018 yılından bu yana Amazonlar’daki orman yangınlarında da ciddi artış yaşanmıştı. Sadece ağustos ayında başlayan ve haftalar süren yangınlarda 6 bin kilometrekareyi aşkın ormanlık alan yok olmuştu.