Amazonlardaki yıkım: Bizzat hükümet işin içinde

Son yıllarda Amazonlardaki büyük orman yangınları ve kesimleriyle gündemde olan Brezilya’da bu çevre yıkımından bizzat Çevre Bakanı’nın sorumlu olduğu suçlaması getirildi.

Amazon Ormanları’nın üçte ikisine yakınının bulunduğu Brezilya’da Jair Bolsonaro’nun 2018’de iktidara gelmesi ardından orman yangınlarında ciddi artış yaşanmıştı. Aynı dönemde ormanlardaki kesimlerdeki artış da dikkat çekmişti.

Ormanlardaki kaçak ağaç kesimlerinin önemli bir kısmının Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılan yasadışı ihracatla bağlantılı olduğu biliniyordu.

Brezilya’da şimdi de bu yıkımın aslında görevi ormanları korumak olan Çevre Bakanı ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Basında yer alan haberlerde, Çevre Bakanı Ricardo Salles’in sorumluluğu nedeniyle polisler tarafından aramaya tabi tutulduğu ve birçok bakanlık bürosunun arandığı bilgisi verildi.

Yüksek Mahkeme yargıçlarından Alexandre de Moraes’in de katıldığı baskınlar kapsamında bakanın mali hesapları üzerindeki gizliliğin de kaldırıldığı öğrenildi. Federal polisin yürüttüğü soruşturma kapsamında orman kaçakçılığının kolaylaştırılması için bir suç örgütü kurulduğundan şüphelenilirken, bunun doğrudan Bakan Salles ve başka bakanlık yetkilileriyle bağlantılı olduğu savunuluyor.

Brezilya Amazonlarındaki yıkımın 2019-2020 arasında yüzde 9,5 oranında arttığı biliniyor. Ayrıca her yıl milyonlarca hektarlık ormanlık alan yok oluyor. Amazonlardan Avrupa ve ABD’ye yılda 8 bini aşkın kaçak ağaç sevkiyatı yapıldığı da tahmin ediliyor.