Amed'de uyuşturucu ve fuhuş ablukası

Öz yönetim direnişlerinin yaşandığı kentlerde fuhuş, uyuşturucu, şans oyunları ve ajanlaştırma faaliyetleri, bizzat emniyet müdürlüklerinde kurulan masalar tarafından yönetiliyor.

Neredeyse her sokakta 'torbacı' olarak tabir edilen uyuşturucu satıcılarının ve mahallelerde birden fazla fuhuş evinin bulunduğu Sur ve Bağlar'da, Kürt gençleri bu bataklıklara çekilmeye çalışılıyor.

Türk devletinin Kürdistan'daki asimilasyon ve yozlaştırmaya dayalı kirli politikaların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle öz yönetim direnişlerinin yaşandığı kent ve ilçe merkezlerinde söz konusu bu politikalar daha derin işletiliyor. Bu merkezlerin başında da Amed'in Sur ve Bağlar ilçeleri geliyor. Bu ilçelerde, fuhuş ve uyuşturucu had safhada, üstelik emniyet tarafından yönetiliyor. Polis ve bekçiler hem gündüz hem de geceleri devriyeler atmasına rağmen ne hikmetse bu satıcıların sayıları giderek artıyor.

Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde yıllardır bakkal dükkanı olan bir esnaf, kısa bir süre önce işyerinin önünde torbacılık yapanlarla tartıştığını, bu olayı ilçe emniyet müdürlüğüne taşıdığını, ancak hiçbir işlem yapılmadan meselenin üzerinin kapatıldığını söylüyor. Bu olaydan sonra iyice tedirgin olduğunu belirten esnaf, bir taraftan bu gençlere üzüldüğünü bir taraftan da onlardan korktuğunu kaydetti.

Mahallede torbacılar ve fuhuş evleri daha çok geceleri aktif oluyor. Gündüzleri ise orada hiç kimse yaşamıyormuş gibi bir hava hakim.

SUR'DA SENTETİK UYUŞTURUCU

Mahalledeki fuhuş ve uyuşturucu çetelerinden çekindiği için ismini vermek istemeyen bir başka mahalle sakini ise 35 yıldır burada yaşadığını, ancak mahallenin eskisi gibi olmamasından dolayı taşınmak istediğini söylüyor. Taşınmak için de yeteri kadar maddi imkana sahip olamaması, kendisini mahallede hakim olan atmosfere boyun eğmek zorunda bıraktığını belirtiyor. Özellikle son yıllarda mahallede uyuşturucu ve fuhuş faaliyeti yürütenlerden ikisinin ismini de veriyor. R. E’nin eroin ve sentetik uyuşturucu çeşitlerini piyasaya sürdüğünü, bunu da özellikle Sur ilçesinde yaptığını aktaran mahalle sakini hem para vererek hem de korkutarak gençleri kendisine bağladığını ifade ediyor. E’nin bonzai, kristal ve benzeri sentetik uyuşturucu maddelerini gençlere hem kullandırtan hem de sattıran biri olduğunu vurgulayan mahalle sakini, polislerin de E. ile ilişkilerinin güçlü olduğunu aktarıyor.

GENÇ KADINLARA FUHUŞ YAPTIRILIYOR

Ş.Y’nin ise genç yaşlardaki kadınları çeşitli yöntemlerle düşürdüğünü ve onlara fuhuş yaptırdığı ileten mahalle sakini, Y’nin Dağkapı Meydanı'nda bulunan Maşiri Gazinosu'nun sahibi olan M.A. ile de ilişkilerinin olduğunu ve kimi genç kadınları da orada çalıştırdığını anlatıyor. Y'den kurtulmak isteyen kadınların ise tehdit ve şantajlara maruz kaldıkları bilgisini veren mahalle sakini, “Y’nin oğlu U.Y. de babasının yolundan gidiyor. Babasının olmadığı zamanlarda oğlu, genç kadınlara zulmediyor. Yine mahallede fuhuşun artmasının altında yatanlar da bunlardır" şeklinde konuşuyor.