Antarktika’da ‘kıyamet buzulu’ tehlikesi

Bilim insanlarına göre, Antarktika'da Büyük Britanya büyüklüğündeki Thwaites Buzulu, küresel ısınma ile birlikte üç ila beş yıl içinde okyanusa düşebilir ve deniz seviyeleri uzun vadede üç metreye kadar yükselebilir.

Thwaites Buzulu, Antarktika kıtasının batı sınırında yer alıyor. 15 Aralık 2021'de bir Amerikan araştırması, üç ila beş yıl gibi çok kısa bir sürede, buzulun potansiyel olarak yok olabileceği konusunda uyardı.

Bu büyüklükte bir hacmin okyanusa karışması, su seviyesinin üç metreye kadar çıkmasına yol açabilecek. Bu nedenle Thwaites Buzulu’na “kıyamet buzulu” adı veriliyor.

Batı Antarktika buz örtüsünün çoğunluğu, 192.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Thwaites Buzulu yoluyla okyanusa akıyor.

Thwaites buzulu bu haliyle Florida ya da Büyük Britanya büyüklüğünde bir alanı kaplıyor.

Thwaites aynı zamanda Antarktika'nın en hızlı değişen buzullarından biri olarak dikkat çekiyor.

Bu buzul tek başına küresel ölçekte deniz seviyesinin yükselmesine yüzde 4 katkıda bulunuyor.

120 kilometre genişliğindeki bölgeden akan buz miktarı son 30 yılda iki katına çıktı.

Mart ayının ortasında, Antarktika'da mevsimsel normların 30 ila 40 derece üzerinde sıcaklıkların kaydedilmesi başka bir endişe faktörü olarak öne çıkıyor.

Thwaites Buzulu'nun yüzen buz platformu, denizle ilgili bazı faktörler tarafından açıkta dengelenirken, anakaradan okyanusa buz akışını yavaşlatmak için bir baraj görevi görüyor.

Bilim insanlarına göre, yüzen platform kırılırsa, Thwaites Buzulu'nun okyanus sularına düşüşü hızlanacak ve deniz seviyesinin yükselmesine katkısı yüzde 25 artacak.

Thwaites zaten her yıl okyanusa ortalama 50 milyar ton buz döküyor. Küresel ısınma ve okyanus akıntılarının dolaşımındaki değişikliklerin etkisi altında son on yılda istikrarlı bir şekilde su akışı hızlandı. Thwaites'in evrimini izleyen bilim insanlarına göre, buzulun yüzen bölgesi muhtemelen beş yıl içinde eriyecek ve bu, tamamen yok olmasına yol açabilecek.

Bilim insanları, tüm buzulun yok olması durumunda deniz seviyesinin 65 santimetre yükseleceği konusunda uyarıyor. Hatta uzun vadede, gelecek yüzyıllarda 3 metrelik bir artış tehdidi var.