AP kansere karşı özel bir komisyon kuruyor

Avrupa Parlamentosu (AP), geniş bir oy çoğunluğu ile kansere karşı özel bir komisyonu kurulmasını onayladı. İlk kez bu yönde bir karar alınıyor.

Kanser, yeni koronavirüsün gölgesinde her yıl Avrupa’da 1,3 milyon can alıyor. Kanser hastalığı, kardiyovasküler hastalıklardan sonra birinci ölüm nedeni olarak kalmaya devam ediyor.

Avrupa Parlamentosu, Perşembe akşamı kanserle mücadeleye endeksli özel bir komisyonun kurulmasına onay verdi.

Oylamada 651 evet oyu, 18 karşı oy kullanıldı. 8 kişi de çekimser kaldı. Kurulacak komisyon özellikle Avrupa Birliği için hastalıkla mücadele ve önlemeye yardım edecek eylem fırsatlarını değerlendirmeye, alınabilecek yasal ve diğer tedbirleri belirlemeye çalışacak. Komisyon ayrıca araştırmayı desteklemenin en iyi yolunu inceleyecek.

Yeşiller grubundan Belçikalı Avrupa Parlamenteri Petra De Sutter, “Her 10 kanserden en az 4’ünün önlenebileceğini biliyoruz” dedi.

De Sutter, özellikle kanserojen maddelerin yasaklanması ile sanayi gıda ürünleri ve sigaranın daha iyi şekilde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Avrupa Komisyonu’nun da kansere karşı mücadele planını yıl sonundan önce sunması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu, özgün konuları ele almak için özel komisyonlar kurabiliyor. Bu komisyonların görevi 12 ay olarak belirleniyor ancak uzatılabiliyor.