Arjantin somon çiftliklerini yasaklıyor

Arjantin yaptığı açıklama ile somon balığı üretim çiftliklerini yasakladığını duyurdu.

Arjantinli yetkililer yaptıkları açıklama ile dünyada ilk bir karar aldı ve somon üretme çiftliklerini yasakladığını duyurdu.

Pàgina 12 gazetesi, Arjantin’in Şili ile paylaştığı Tierra del Guego takım adaları yasama meclisi, eyaletteki somon çiftliklerinin yasaklanmasını oy birliği ile kabul edildiğini yazdı.

Tierra del Fuego, Güney Amerika kıtasının en güneyinde, Arjantin Patagonyasında bulunan bir Şili-Arjantin takımadasıdır. Greenpeace kararı selamlayarak, “Bu karar deniz ekosistemlerinin korunması mücadelesinde ‘dev bir adım’dır” dedi.

Greenpeace'in okyanus kampanyasının sözcüsü Estefanía González, Beagle Kanalı'nın Şili tarafında korunan alanlarda bile somon yetiştiriciliğinin ilerlemesinin devam ettiğine dikkat çekti.

Arjantin’de onaylanan bu yasa ekoloji örgütleri tarafından desteklenirken, Greenpeace yaptığı açıklamada, “Arjantin’de başlıyor. Şimdiye kadar, ekosistemleri bu endüstrinin zararlarından koruyan dünyada il veya ulusal düzeyde herhangi bir mevzuat izine rastlanmadı" dedi.

Estefanía González, somon yetiştiriciliğinin çevre için son derece zararlı bir faaliyet olduğunu ve geri dönüşü olmayan bir duruma gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Somon çiftliklerinin deniz derinliklerini kirletmekten tutalım balina ölümlerine kadar eko sisteme çok ciddi zarar verdiğini de vurguladı.

ŞİLİ DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK SOMON ÜRETİCİSİ

Şili, Norveç’ten sonra dünyanın en büyük ikinci somon üreticisi konumunda. 18 milyonluk nüfusu olan Şili’de bu sektörde çalışan sayısı ise 21 bin. Ancak somon üreticiliği, viral, bakteriyel ve paraziter hastalıklara neden oluyor. Ayrıca antibiyotik kullanımı ise eko sistemde çok ciddi  sorunlara sebep oluyor.

Nisan ayında Şili’deki 18 somon çiftliğinde 4 bin 200 tondan fazla balık boğulmuştu. Sudaki oksijenin azalmasından dolayı balık ölümlerine sebep olan algın artması ile meydana gelen balık ölümleri aynı zamanda durumun vahametine de işaret ediyor.