Arktik’te ‘küresel ısınmaya karşı mücadele edilecek’

Aralarında küresel ısınmadaki payları oldukça yüksek olan ülkelerin de olduğu Kuzey Kutbu ülkeleri, ısınmaya karşı ortak mücadele edecekler.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen Arktik Konseyi zirvesinde yapılan müzakerelerde, bölgenin en önemli sorunu olan küresel ısınma ile ortak mücadele kararı çıktı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Kanada, İzlanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç’i içeren Arktik Denizi ve çevresindeki bölgeye dair küresel ısınma politikalarının ‘askeri gerginliklerden’ etkilenmeyeceği vurgulanıyor.

Zirve sonrasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “İklim, çevre, bilim ve güvenlik alanlarında işbirliğinin olacağı barışçıl bir Arktik bölgesinin geliştirilmesi için çalışacağız” dedi. Bölgeye dair birçok ülkenin stratejik hesapları olduğunu kabul eden Blinken, buna rağmen bölgenin ‘barışçıl işbirliği’ ile anılması gerektiğini söyledi.

GERGİNLİKLER GİZLENEMİYOR

ABD Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarına rağmen Arktik ülkeleri arasında özellikle Rusya konusunda yaşanan gerginlikler gizlenemiyor.

Zirvenin Perşembe günkü oturumlarında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO misyonları kapsamında batılı ülkelerin Rusya çevresinde askeri güçlerini yoğunlaştırmalarını eleştirdi. Batılı ülkeleri ‘kelimelerle oynamakla’ suçlayan Lavrov, bu askeri güçlerin ‘kalıcı’ hale geldiğini savundu. Lavrov ayrıca ülkesi ile batılı ülkeler arasında çatışma veya bloklar halinde askeri program geliştirmeye ‘gerek olmadığını’ vurguladı.

BİRÇOK YERALTI KAYNAĞIYLA PAYLAŞILAMIYOR

Birçok ülkeye kıyısı olan Arktik Denizi’nin bulunduğu bölgenin zengin yeraltı kaynaklarının olduğu biliniyor. Küresel ısınmayla birlikte buzulların erimesinin sonucu olarak bölgede hem yeraltı kaynaklarının işletilmesi hem de denizciliğin geliştirilmesi gibi konular Arktik’i paylaşılmaz kılıyor.