Arktik’teki deniz buzulunda rekor küçülme

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (National Snow and Ice Data Center-NSIDC) tarafından yayınlanan verilere göre, Arktik’teki deniz sularının donmasıyla oluşan buzullar 2012’den bu yana ikinci kez rekor düzeyde küçüldü.

Bu yıl Arktik’teki buzul tabakası 2012’den bu yanaki en düşük yüzölçümüne geriledi.

Yaz aylarında önemli oranda eriyen Arktik buzul tabakasının 15 Eylül tarihi itibariyle 3 milyon 740 bin kilometrekareye kadar gerilediği belirtilen NSIDC açıklamasına göre, 2012 yılından bu yana ikinci kez en düşük buzul hacmi kaydedildi. Buzulların hacmine dair ilk ölçümler 1979 yılında yapılırken, bugüne dek ikinci kez bu denli düşük bir yüzölçümü not edilmiş oldu.

NSIDC Direktörü Mark Serreze, bu yıl Arktik’teki deniz buzullarının bu denli gerilemiş olmasına ek olarak Sibirya’daki aşırı sıcakları ve yoğun orman yangınlarına da dikkat çekti. Serreze, Arktik Okyanusu’nun mevsimlik buzullardan tümüyle arındığı bir geleceğin yakın olduğu uyarısında da bulundu.

DOĞRUDAN SU SEVİYESİNE ETKİSİ YOK; ISINMAYA VAR 

Arktik’teki deniz buzulu tabakasının erimesinin küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğu genel kabul görüyor. Ancak bu erimenin okyanus suyu seviyesinin artışına herhangi bir etkisi yok. Zira bu buzullar zaten doğrudan Arktik Okyanusu’nun sularının donması ile oluşmuştu.

Buna karşın Arktik’teki erimenin okyanus sularının ısınmasına endirekt etkisi var. Buzulların erimesiyle birlikte güneş ışınları buzullara çarpıp geri yansımak yerine doğrudan okyanus sularınca emiliyor. Bu da okyanus sularının ısınmasına neden oluyor.