Aşırı iklim olayları 20 yılda yarım milyona yakın can aldı

Yayınlanan bir rapora göre son 20 yıl içerisinde aşırı meteorolojik olaylarla bağlantılı felaketlerde yarım milyona yakın kişi hayatını kaybetti.

Sivil toplum örgütü GermanWatch tarafından hazırlanan rapor, küresel ısınmanın insanlığa yönelik tehdidine vurgu yapıyor. 

Rapora göre 2000 ile 2019 yılları arasında meydana gelen fırtınalar, su baskınları veya aşırı sıcaklarda en ağır bedeli yoksul ülkeler verdi. Bunların başında Porto Riko, Myanmar ve Haiti geliyor.

Raporda, 11 bini aşkın aşırı iklim olayında 480 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bu küresel bilanço aynı zamanda, 2000 yılından beri bu felaketlerin 2 bin 560 milyar dolarlık zarar meydana getirdiğini gösteriyor.

GermanWatch’ın raporunda özellikle 2019 yılı fırtınalar döneminin etkileri incelendi. Kasırga ve hortumlar Karayipler, Doğu Afrika ve Güney Asya’yı kısmen altüst etmişti.

Raporun yazarlarından Vera Keunzel, “Yoksul ülkeler en fazla etkileniyor çünkü tehlikelerin yıkıcı etkilerine karşı daha savunmasızlar ve bunların üstesinden gelmek için daha zayıf kapasitelere sahipler” dedi.

Haiti, Filipinler ya da Pakistan bu duruma örnek gösteriliyor. Bu ülkelerdeki felaketler sıklıkla yaşanırken, henüz toparlanmadan bir yenisi daha meydana geliyor.

Birleşmiş Milletler de Ocak ortasında yayınladığı bir raporda, dünyada uygun tedbirlere ayrılan bütçelerin net bir şekilde yetersiz olduğu tepkisinde bulunmuştu.

2015 Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın +2°C altında, mümkünse +1,5°C altında tutulmasını hedefliyor. Ancak BM’ye göre +1,5°C hedefine uymak için sera gazı emisyonlarının 2020 ile 2030 arasında yüzde 7,6 oranında azaltılması gerekiyor.

Gezegendeki ısınmanın etkileri giderek daha fazla hissedilirken, zengin ülkeler, 2020 yılından itibaren her yıl kalkınmakta olan ülkelere 100 milyar dolar iklim yardımı sözü vermişti.  Ama sözler henüz yerine getirilmedi.