Aşırı sıcaklar: 2022 yazı geleceğin habercisi!

Avrupa’da aşırı sıcak hava dalgaları ile geçen temmuz ayından sonra, ağustos ayı da orman yangınları ve kuraklığı derinleştirdi. Bilim insanları, aşırı iklim olaylarının artmasını bekliyor.

Küresel ısınmanın etkilerinden biri olarak değerlendirilen aşırı sıcak hava dalgalarının daha uzun süreli olacağı ve yoğunlaşacağı uyarısı yapılıyor. Aşırı sıcaklar üç kriterle ifade ediliyor: anormal derecede yüksek sıcaklıklar, bedenin kendini soğutmasını engelleyen sıcak geceler ve birçok gün bunun devam etmedi.

Bilim insanları Avrupa’da termik strese bağlı ölümlerin bu yüzyıl içerisinde ısınmanın boyutlarına bağlı olarak ikiye, hatta üçe katlanmasını bekliyor.

Fransa’da aşırı sıcakların bilançosu ağır oldu. Gironde ilinin güneyindeki Landiras bölgesinde mevcut durumda devam eden orman yangınında 6800 hektar bitki örtüsü yandı, 10 bini kişi tahliye edildi.

Ülke genelinde itfaiyeciler sekiz yangınla mücadele ediyor. Avrupa uydu verilerine göre yılın başından bu yana Fransa’da 50 bin hektarı aşkın alan kül oldu. Önceki 15 yılın ortalamasından birkaç kat daha yüksek bir alanı ifade ediyor. İspanya’da da benzer bir durum yaşanıyor ve yaz henüz bitmedi.

Tarihi kuraklıklar ve rekor düzeydeki sıcaklıklar Avrupa kıtasının neredeyse her yerinde yaşanırken, özellikle akarsular üzerinde ağır etkilerde bulunuyor.

Almanya’da yetkililer Ren nehri sularının gelecek günlerde kritik seviyelere gerileyeceği konusunda uyardı. Böyle bir durum, nehirde başta kömür ve mazot olmak üzere yük taşımacılığını da zorlu hale getirecek.

Birleşik Krallık’ta Thames Nehri kaynağını aldığı Infant River Thames, sekiz kilometrelik yüzeyde tamamen kurudu. 36 dereceye çıkan sıcaklar göz önüne alındığında bu durumun çabucak düzelmesi beklenmiyor.