Aşırı sıcaklar: Avrupa’da 2022 yazında en az 15 bin ölü

Avrupa’da 2022 yaz mevsimi boyunca en az 15 bin kişinin aşırı sıcaklarla bağlantılı olarak hayatını kaybettiği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde iklim zirvesi COP 27 vesilesiyle Avrupa kıtasında aşırı sıcaklarla bağlantılı ölümlere ilişkin bir tahminde bulundu.

Yaz mevsiminde aşırı sıcak hava dalgası ile hava sıcaklıkları rekor düzeylere çıkarken, çok sayıda orman yangını meydana geldi.

WHO Avrupa şubesi müdürü Hans Kluge yaptığı yazılı açıklamada “Yayınlanmış ulusal verilere dayanarak, 2022’de 15 bin kişinin özel olarak sıcaklık nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor” dedi.

Kluge, Almanya'da 4.500, İspanya'da yaklaşık 4.000, Birleşik Krallık'ta 3.200'den fazla ve Portekiz'de binden fazla ölümü içeren bu bilançonun "artacağını zira birçok ülkenin aşırı sıcaklığa bağlı ölümler bildirdiğini" ifade etti.

WHO, Fransız İstatistik Enstitüsü Insee'nin Covid öncesi 2019 yazına kıyasla 2022 yazında 11 bin kişilik aşırı ölüm kaydettiğine dikkat çekti. Bu ölümlerin de özellikle haziran ve temmuz aylarında yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı yaşandığı tahmin ediliyor.

WHO verilerine göre, son 50 yılda Avrupa'da aşırı sıcaklardan kaynaklı 148 bin ölüm yaşandı. Bir yılda 15 bini aşkın ölümle, 2022’nin tek başına bu toplamın yüzde 10'undan fazlasını temsil ettiği belirtiliyor.

BM’ye bağlı WHO, "İklim değişikliği zaten bizi öldürüyor, ancak bugün güçlü bir eylem daha fazla ölümü önleyebilir" dedi.

Geçen hafta yayınlanan bir BM raporuna göre, Avrupa kıtası, son otuz yılda küresel ortalamanın iki katından daha fazla sıcaklık artışı kaydederek en hızlı ısınan kıta oldu.