Asya en sıcak yılını 2020’de yaşadı

Birleşmiş Milletler, Asya’nın en sıcak yılını 2020’de yaşadığını belirtti.

BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Asya’daki iklim durumuna ilişkin yıllık raporunda tüm bölgede iklim değişikliklerinin etkisinin görüldüğünü belirtti.

DMÖ, “Asya'daki aşırı hava koşulları ve iklim değişikliği, 2020'de binlerce can kaybına, milyonlarca insanın yerinden olmasına ve yüz milyarlarca dolar zarara yol açtı” dedi.

Raporda, “Sürdürülebilir kalkınma tehdit altında. Gıda ve su güvensizliği, sağlık riskleri ve çevresel bozulma artıyor” uyarısı yapıldı.

DMÖ ayrıca ayrıca iklim riskleriyle bağlantılı yıllık ekonomik kayıplara yer verdi.

Çin’deki mali kaybın 238 milyar dolar, Hindistan’da 87 milyar dolar, Japonya’da 83 milyar dolar ve Güney Kore’de 24 milyar dolar olduğu tespit edildi.

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas yaptığı yazılı açıklamada "Başta sel, fırtına ve kuraklık olmak üzere hava ve iklim risklerinin bölgedeki birçok ülkede önemli etkileri oldu" dedi.

2020 yılında bölgede sel felaketleri ve fırtınalar yaklaşık 50 milyon kişiyi etkiledi de 5 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. DMÖ’ye göre, bu rakamlar son yirmi yılın yıllık ortalamasından (158 milyon insan etkilendi ve yaklaşık 15.500 kişi öldü) daha düşük ve "birçok Asya ülkesinde erken uyarı sistemlerinin başarısına tanıklık ediyor".

Rapora göre 2020 yılı Asya’da 1981-2010 döneminde kayda geçen ortalama 1,39 derece sıcaklığı aşarak en sıcak yıl oldu.

2020'de Hint, Pasifik ve Arktik Okyanuslarında ortalama su yüzeyi sıcaklıkları rekor seviyelere ulaştı.

Rapor ayrıca Asya okyanuslarındaki yüzey suyu sıcaklıklarının küresel ortalamadan daha hızlı arttığını belirtiyor. Örneğin, Arap Denizi ve Arktik Okyanusu'nun bazı bölgelerinde ısınma, ortalamanın üç kat arttı.

Asya'da bulunan buzullar da daha hızlı çekiliyor. DMÖ bu buzulların kütlelerinin 2050 yılına kadar yüzde 20 ila 40 oranında azalacağını ve bunun yaklaşık 750 milyon insanın yaşamını ve geçim kaynaklarını etkileyeceğini öngörüyor.