Avrupa’da ergen gençlerin sağlık sorunları ve alışkanlıkları

Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre ergen gençler arasında sosyal ağların kullanımı artarken, gelir düzeyi düştükçe sağlıkta da kötüleşme dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) Avrupa bürosu tarafından yapılan araştırmada, 2017-2018 arasında 227 bini aşkın kişiyle, günlük yaşamlarındaki alışkanlıkları ve sağlık durumları üzerine görüşüldü. Araştırma, 45 Avrupa ülkesinde 11, 13 ve 15 yaşlarındaki yani ergenlik çağındakiler üzerine yapıldı.

HER DÖRT ERGEN GENÇTEN BİRİ SİNİRLİ VE UYKU SORUNU YAŞIYOR

DSÖ-Avrupa’nın yaptığı Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışları (HBSC) adlı uluslararası araştırmanın sonuçlarına göre, çocukluktan gençliğe geçen dönemdeki bireylerin endişe, sinir ve uyuyamama gibi ciddi sorunları var. Her dört kişiden biri haftada en az bir kez uyku sorunu çektiğini; sinirli veya irrite olduğunu beyan etti.

SOSYAL MEDYA KULLANIM ORANLARINDA CİDDİ UÇURUMLAR

Avrupa ülkelerindeki ergenlik çağındaki bireyler arasında ‘yoğun biçimde’ sosyal ağları kullanma oranı da hayli yüksek. Katılımcıların yüzde 35’i sosyal ağları yoğun bir biçimde kullanırken, İtalya’daki 15 yaşındaki kız çocuklarında bu oran yüzde 63’e ulaşıyor. En düşük ‘yoğun sosyal ağ kullanımı’ ise yüzde 12 ile Arnavutluk’taki 11 yaş erkek çocuklarda görüldü.

ERKEKLER DAHA SAĞLIKLI HİSSEDİYOR

Araştırmada ergenlik çağındaki bireylere sağlıklı hissedip hissetmedikleri de soruldu. Kendisini sağlıklı hissedenlerin oranı erkeklerde yüzde 41 olurken, kız çocuklarında yüzde 33’te kaldı.

Araştırmaya yönelik değerlendirmede, gençler için yapılacak her türlü çalışmanın geleceğin yetişkinlerinin sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan faydalarına vurgu yapıldı.

GELİR DÜZEYİ SAĞLIK SORUNLARINI ETKİLİYOR

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise, yoksulluğun birçok sağlık probleminin de kaynağı olduğunun görülmesi.

Buna göre, en az 15 ülkede düşük gelir düzeyindeki ailelerde yetişenlerde migren, karın ve sırt ağrısı gibi şikayetlerin başta geldiği sağlık problemlerinin daha fazla olduğu kaydedildi.

SANAL İLETİŞİMİ SEVMİYORLAR

11-15 yaş arası çocuklarda en dikkat çekici özelliklerden biri de iletişimde doğrudan muhataplarıyla bir arada olmayı tercih etmeleri. Buna göre, sadece yüzde 14’lük bir kesim sanal sohbetleri tercih ediyor.

Ancak erkeklerin daha fazla sanal sohbetlere meyilli olduğu görülen araştırmada, sanal sohbetlerin daha çok yaş ilerledikçe artış gösterdiği anlaşıldı.

SİGARA VE İÇKİ KULLANIMI AZALIYOR

Avrupa ülkelerinde 2000’li yıllara kadar artış eğiliminde olan sigara ve alkol kullanımındaki düşüş de araştırmanın olumlu sonuçlarından. 2014 yılından bu yana 13 yaş grubunda 4 puan, 15 yaş grubunda ise 7 puanlık bir düşüş söz konusu.

Buna rağmen 11 yaş grubundaki erkek çocukların yüzde 5’inin, kız çocuklarının ise yüzde 2’sinin en az bir kez sigara içtiği görüldü. 15 yaş grubunda ise bu oranlar yüzde 29 ile yüzde 27 ile oldukça yüksek kalmaya devam ediyor.

Alkol kullanımında da son araştırmanın yapıldığı 2014 yılına oranla bir düşüş dikkat çekiyor. Alkol kullanım oranı yüzde 38’den yüzde 35’e kadar gerilerken, cinsel korunma yöntemlerinin sadece üçte ikide kalması endişe verici olarak bulunuyor.