Avrupa'da gürültü her yıl 12 bin kişiyi öldürüyor

Belçika'nın başkenti Brüksel'de arabasız bir gün yaşandı. Kent sokakları sakindi. Ancak Avrupa'da her yıl 12 bin dolayında kişi gürültü nedeniyle hayatını kaybediyor.

Brüksel'de bu Pazar günü güneşli havada arabasız bir gün gerçekleşti. Brüksel böylece Avrupa'da araçlara kapanan en büyük alan haline geldi.

Geleneksel olarak her yıl yapılan araçsız günde, başkent sakinleri araç gürültüsünden kurtulurken, bisikletlerle geziler yapıldı. Çok sayıda kişi ise bu kez gürültüden uzak yürüyüş veya spor yapabildi.

Bu günde kulaklar sadece kısa bir süreliğine dinlenebiliyor. Avrupa Çevre Örgütü'nün yeni bir araştırmasına göre Avrupa'da her yıl 12 bin kişi gürültü nedeniyle hayatını kaybediyor, 48 bin kişi koroner arter hastalığına yakalanıyor. Ayrıca Avrupalılar toplam olarak yaşamda bir milyon yıl kayba uğruyor. Gürültü kirliliği, hava kirliliğinden sonra çevre ile bağlantılı ikinci ölüm nedeni olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor.

Gürültünün sağlık üzerinde çok sayıda olumsuz etkileri var. Özellikle işitme üzerinde doğrudan etki yapıyor. Avrupa'da nüfusun yüzde 20'si sağlık için kritik düzey olarak değerlendirilen 55 desibelin üzerinde gürültüye maruz kalıyor. Sosyo-ekonomik olarak eşit durumda olmayanlar, gürültüden daha fazla etkileniyorlar zira bunlar gürültüye daha açık alanlarda yaşıyor.