Avrupa’da hava kirliliği yılda 1200 gencin erken ölümüne yol açıyor

Avrupa Çevre Ajansı'na (AÇA) göre, hava kirliliği Avrupa'da çocuklar ve gençler arasında yılda 1.200'den fazla erken ölüme neden oluyor.

Pazartesi günü yayınlanan rapor, Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesi de dahil olmak üzere kıtadaki yaklaşık otuz ülkeyi kapsıyor.

Birleşik Krallık veya Ukrayna gibi bazı önemli ülkeler dahil edilmedi. Bu durum kıtanın hava kirliliği konusundaki bilançosunun gerçekte daha kötü olduğunu gösteriyor.

Hava kirliliğinin yol açtığı ölümler arasında 30 yılda belirgin bir iyileşmeye rağmen, gençlerin sağlığı hala kötü etkilenmeye devam ediyor.

Bu rapora göre, doğrudan etkilenen çocuk veya ergenlerin sayısı genel nüfusa kıyasla "nispeten düşük" kalsa bile, hava kirliliği küçüklerin sağlığı için ana çevresel risk oluşturuyor ve yaşam beklentilerini kısaltıyor.

Eğilim son yıllarda iyileşme gösterdi ancak 18 yaşın altındakilerin yaşamları boyunca "hastalık riskini önemli ölçüde artırıyor".

2020’DE TÜM YAŞLARDA 238 BİN ERKEN ÖLÜM YAŞANDI

Kasım ayında yayınlanan başka bir AÇA raporuna göre, gözlemlenen ülkelerde, yani AB, Türkiye, Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn'da hava kirliliği nedeniyle Avrupa'da 2020'de tüm yaşlarda en az 238 bin kişi erken öldü.

En ciddi hava kirliliği, öncelikle akciğerlerin derinliklerine nüfuz eden ince parçacıklardan geliyor. Sağlık kurumlarına göre bunu nitrojen dioksit (NO2) ve ozon (O3) takip ediyor.

1990'ların başında ince parçacıklar, AB'nin 27 ülkesinde neredeyse bir milyon erken ölüme neden olmuştu. Ajansın verilerine göre 2005 yılında 431 bin kişi bundan dolayı öldü.

AVRUPA’DAKİ DURUM DİĞER YERLERE GÖRE DAHA İYİ

Bununla birlikte, Avrupa'daki durum genel olarak gezegendeki diğer yerlerden daha iyi durumda. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliği dünyada her yıl yedi milyon erken ölüme yol açıyor.  Bu da sigara içmek veya kötü beslenmenin ortaya çıkardığı bilançoya yakın bir durumu ifade ediyor.  Hava kirliliğinin yol açtığı ölümlerin birkaç yüz bini 15 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor.