Avrupa'da Temmuz ayındaki seller, iklim değişikliğiyle bağlantılı

Almanya ve Belçika’da Temmuz ayında meydana gelen selleri araştıran WWA’nın bir bilim insanı ekibi, “Sebep iklim değişikliği” açıklamasında bulundu.

Belçika ve Almanya’da Temmuz ayında meydana gelen selleri araştıran World Weather Attribution (WWA) bilim insanı, sellere iklim değişikliğinin sebep olduğunu belirtti.

Araştırmada aşırı yağışların sıklaşmasının yanı sıra küresel ısınmadan kaynaklı olarak bu oranın yüzde 3 ile yüzde 19 arasında değiştiği de belirtiliyor.

Uzmanlar, bir günde 93 mm yağış alan Almanya'daki Ahr ve Erft ile iki günde 106 mm yağış alan Belçika'daki Meuse bölgesinden sağanak yağışları analiz etti.

Araştırmada ölçüm istasyonlarını bir kısmının sel nedeniyle tahrip olmasından kaynaklı, nehir seviyelerindeki artışı da inceleyemedi.

Doğu Fransa ve Belçika, batı Almanya, kuzey İsviçre, Lüksemburg ve Hollanda dahil olmak üzere daha geniş bir bölge üzerindeki tarihsel yağışlara dayandırılan çalışmada "Batı Avrupa'nın tüm bölgeleri, mevcut iklimle her dört yüz yılda bir böyle şiddetli bir olay yaşamayı bekleyebilir. Bu durum da, bu zaman diliminde benzer birçok olayın gerçekleşebileceği anlamına gelir” denildi.

Oxford Üniversitesi İklim Değişikliği Enstitüsü müdür yardımcısı Alman klimatolog Friederike Otto ise, bu durumu “gelişmiş” ülkelerin de her geçen gün kötüleşen iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı hazırlıklı olmadığını gösterdiğini dile getirdi.