Avrupa en sıcak sonbahar ve kışını gördü

Avrupa’daki iklim durumuna ilişkin yayınlanan yıllık bir rapora göre Avrupa, 2020 yılında en sıcak sonbahar ve kışını yaşadı.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yönetilen yer yüzü inceleme programı Copernicus tarafından yayınlanan yıllık raporda Avrupa kıtasının en sıcak sonbahar ve kışını yaşadığı belirtildi.

Avrupa’da 2020 kışı ortalamamadan 3,4 derece daha sıcak geçerken, özellikle Yaşlı Kıta’nın kuzey doğusu sıcak geçti. Bu da kar örtüsü ve deniz buzu ile hava sıcaklığının sıfırın altında olduğu gün sayısını etkiledi.

Yaz mevsiminde her ay farklı bir bölgeyi vuran yüksek derecedeki sıcaklık dönemleri yaşandı. Ancak bu sıcak hava dalgaları yoğun, geniş veya sürekli olmadı.

Avrupa’nın kuzey doğusu ve kuzey batısının bazı kesimlerinde nemli bir kış ile kuru bir bahar arasında dikkat çekici bir geçiş yaşanırken, bu durum ırmakların debisi, toprağın nemliliği ve bitlilerin büyümesi üzerinde etki yarattı.

Uydu verilerinin alınmaya başlandığı 1983 yılından bu yana Avrupa’da güneşli saat sayısı 2020 yılında en yüksek düzeye ulaştı.

Küresel anlamda da 2020 yılı bugüne kadar kayda geçen en sıcak üç yıldan biri oldu. Son altı yıl ise en sıcak yıllar oldu.

Yine küresel düzeyde sera gazı yoğunlaşmaları artmaya devam etti ve en az 2003 düzeyine ulaştı. 2003 yılı da sera gazına ilişkin uydu gözlemlerinin başladığı yıl olarak önem kazanıyor.

Veriler, küresel olarak yıllık bazda atmosferdeki sera gazı yoğunlaşmasının 2003’ten bu yana en yüksek seviyesinde olduğunu da gösteriyor.

Bununla birlikte ortalamanın üzerinde en önemli yıllık sıcaklık değerleri Sibirya’nın kuzeyi ve Arktika’nın komşu bölgelerinde kayda geçti. Buralardaki sıcaklıklar ortalamanın 6 derece üzerine çıktı.