Avrupa, küresel ısınmadan en fazla etkilenen kıta
Avrupa, iklim krizinden dünyanın en hızlı ısınan kıtası olarak etkilenmeye devam ediyor.
Avrupa, iklim krizinden dünyanın en hızlı ısınan kıtası olarak etkilenmeye devam ediyor.
Copernicus ve Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 15 Nisan'da yayımladığı ortak rapora göre, Avrupa’da sıcaklıklar sanayi öncesi döneme kıyasla ortalama 2,4°C arttı. Bu oran, küresel ortalama olan 1,3°C’nin neredeyse iki katı.
KAR VE BUZULLARIN ERİMESİ
Avrupa’daki hızlı ısınmanın başlıca nedenlerinden biri, kar ve buz örtüsünün erimesi. Özellikle Kuzey Avrupa ve Arktik bölgelerdeki "albedo etkisinin" zayıflaması — yani beyaz yüzeylerin güneş ışığını yansıtma kapasitesinin azalması — sıcaklıkların daha da yükselmesine yol açıyor. Örneğin, Arktik’te ortalama yüzey sıcaklığı artışı 3,3°C’ye ulaştı.
OKYANUSLARA KIYASLA KITALAR DAHA HIZLI ISINIYOR
Rapor, kara yüzeylerinin okyanuslardan 1,5 kat daha hızlı ısındığını vurguluyor. Bu fark, Avrupa’nın neredeyse tamamen kara ile kaplı olması nedeniyle küresel ortalamanın çok üstünde ısınmasına yol açıyor.
GÜNEY AVRUPA’DA KURAKLIK VE ÇÖLLEŞME
Güney Avrupa'da sıklaşan sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar, ısınmanın diğer bir göstergesi. 2024 yazında, bölgede 13 gün süren bir sıcak hava dalgası, şimdiye kadar kaydedilen en uzun süre oldu. Kuraklık, toprakların su tutma kapasitesini düşürerek ısıyı artırıyor. Fransa, geçtiğimiz yıl resmi olarak çölleşme riski altındaki ülkeler arasına katıldı.
DAHA SICAK HAVA AKIMI
İklim değişikliği, Avrupa'nın üzerindeki hava kütlesi hareketlerini de etkiliyor. Yeni düzen oluşumlar nedeniyle, özellikle Güney Avrupa daha fazla sıcak hava akımıyla karşı karşıya kalıyor.
REKOR ÜSTÜNE REKOR
2024, Avrupa’da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olurken, son üç yılın tamamı kıta tarihinde en sıcak yıllar olarak kayda geçti. 2007’den bu yana geçen her yıl, Avrupa için en sıcak 10 yıl arasında yer aldı.