Avrupa'ya gece trenleri geri dönüyor

Avrupa'da gece trenleri son 10 yıl içerisinde tamamen kayboldu. Ancak ekolojik bilinçlenme ve daha sonra gelen koronavirüsle birlikte gece trenlerin yeni bir çıkış yapması bekleniyor.

Fransa, İtalya ve İsviçre'de son gece vagonları 2010'lu yıllarda ortadan kayboldu. Gerçekte, 1970'li yıllarda hızlı tren TVG'lerin ortaya çıkışıyla gece trenleri gerilemeye başlamıştı. Ucuz tarifeli hava seyahatleri de buna eklenince, gece trenleri son nefesini verdi.

Bugün, ekolojik bilinçlenmeyle birlikte gece trenleri yeniden ucuz tarifeli uçuşlar gözden düşerken binlerce kilometre yol kat eden trenlerin ise ekolojik açıdan iyi bir tablo ortaya koyduğu ve çağın değişimine uygun yanıt olduğu belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 14 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada gece trenlerinin geri döneceğini ima etmişti.

İsveç de bu yönlü niyetini ortaya koyarken, İsviçre de aynı yolu takip edecek gibi görünüyor.

İsviçre Federal Demiryolları CFF'nin sonbaharda yeni tren seferlerini açıklaması bekleniyor. Bu çerçevede, son yıllarda gece trenleri konusunda Avrupa lideri olan Avusturya demiryolları kuruluşu ÖBB ile görüşmeler yapılıyor. Böylece Zürih'ten Avrupa'nın Brüksel, Londra veya Paris gibi bir çok büyük kentine gece seferleri yapılabilecek.

Viyana'dan orta Avrupa'ya yayılan gece trenler Belçika'yı da bu yöne sevk etti. Belçika, 2024'te daha ileriye gitmek için 500 milyon euro tutarında 20 yeni tren satın aldı.