Avustralya’da kuraklık: 10 bin yabani deve avlanacak!

Kuraklık ve yangınlarla boğuşan Avustralya’da keskin nişancılar, yerel nüfus için tehdit oluşturduğu iddia edilen 10 bin yabani deveyi vuracak.

Güney Avustralya eyaletin yerel yetkilileri, su ve besin arayışındaki önemli sayıda deve sürüsünün, köylerdeki rezervleri tehdit ettiğini belirtiyor. Yetkililer, develerin ayrıca hasarlara yol açtığını ve otomobil sürücüleri için tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.

Avustralya kıtası, en sıcak ve kurak yılını 2019’da yaşadı. Bu durum dramatik orman yangınlarına yola açarak milyonlarca hektarı yok ederken, çok sayıda yerde su kıtlıkları yaşanıyor.

Develeri avlama kampanyası, beş gün sürecek ve Güney Afrika’nın kuzey doğu ucundaki geniş bir idari bölge olan Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) topraklarında yürütülecek.

APY toprakları yürütme komitesi yaptığı yazılı açıklamada su arayışındaki yabani deve sürülerinin bölgedeki Aborjin yerleşim birimleri üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

Deve avını destekleyen eyaletin Çevre Bakanlığı kuraklığın hayvanların sağlığı açısından da ağır sorunlar oluşturduğunu belirterek, çok sayıda hayvanın susuzluktan öldüğünü ya da su noktalarına doğru hızla ilerlerken yaralandığını ifade ediyor. Bakanlık, bazı durumlarda hayvan ölülerinin önemli su kaynakları ve kültürel tesislere bulaştığını ve sağlık açısından sorun teşkil ettiğini kaydetti.

HİNDİSTAN’DAN GETİRİLDİ, SAYILARI BİR MİLYONA ULAŞTI

1840’lı yıllarda Hindistan’dan getirilen deve sürüleri, doğal avcıları olmadığı için çoğaldı. Avustralya böylece dünyada yabani deve nüfusunun en yüksek olduğu ülke haline geldi. Yabani deve nüfusu, resmi tahminlere göre bir milyon dolayında.

Kamu televizyonu ABC’ye göre develer köylerin uzağında vurulacak ve cesetleri yakılacak.

Develerin sayısı bir milyon olarak tahmin edilse de son on yıl içerisinde duraksadı. Yetkililer 2019 yılında yabani develere ilişkin bir program devreye koymuş ve deve nüfusu 2013 yılında 300 bin bireye indirilmişti. Üç milyon kilometre karelik alanda yoğun bir şekilde deve avı gerçekleşmişti.