Avustralya’da kuraklık: 5 bini aşkın deve avlandı

Avustralya’da yaşanan ağır kuraklık gerekçe gösterilerek, helikopterlerden keskin nişancılar tarafından 5 bini aşkın yabani deve öldürüldü.

Hükümet, yabani develerin yerel nüfus üzerinde oluşturduğu tehdidi gerekçe göstererek, avlanmaları için kampanya başlatmıştı.

Güney Avustralya Eyaleti yetkilileri, su ve besin arayışındaki büyük bir deve sürüsünün yerleşim alanlarına giderek yaklaştığını, köylülerin rezervlerini tehdit ettiğini açıklamıştı.

Kıta adasında 2019 en sıcak ve en kurak yıl olarak kayda geçti. Bir yanda dramatik orman yangınları ülkeyi kasıp kavururken, diğer yandan çok sayıda alanda su kıtlığı yaşandı.

Beş günlük deve avı, Avustralya’nın kuzey batı ucunda Aborjinlerin yönettiği geniş bir yerel idari alan olan Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara’da (APY) Pazar günü sona erdi. Bu alanda, 2 bin 300 dolayında kişi yaşıyor.

APY Genel Müdürü Richard King yaptığı yazılı açıklamada “Hayvan hakları savunucularının endişelerini anlıyoruz ama Dünya’nın en kurak ve ücra yerlerinden birinde endemik olmayan yabani hayvanların yaşamına ilişkin gerçekler konusunda çok fazla dezenformasyon var” dedi. Bölgenin koruyucuları olarak zararlı bu türü (deve) yönetmek zorunda olduklarını belirten King, herkesin yaşamını, yerli flora ve faunayı korumayı amaçladıklarını ifade etti.

King, zayıf düşen develerin sık sık kuyularda mahsur kalarak öldüğünü, böylece yerel sakinler ve yabani fauna için değerli su kaynaklarına zarar verdiğini kaydetti.

Kuraklığın develer için de çok zorlu bir durum yarattığına dikkat çeken AYP yetkilileri, 5 bini aşkın devenin öldürüldüğünü bildirdi.

Deve avını destekleyen Güney Afrika Eyaleti Çevre Bakanlığı da kuraklığın hayvanların sağlığı açısından da ağır sorunlar oluşturduğunu belirterek, çok sayıda hayvanın susuzluktan öldüğünü ya da su noktalarına doğru hızla ilerlerken yaralandığını ifade etmişti. Bakanlık, bazı durumlarda hayvan ölülerinin önemli su kaynakları ve kültürel tesislere bulaştığını ve sağlık açısından sorun teşkil ettiğini belirtmişti.

1840’lı yıllarda Hindistan’dan getirilen 20 bin dolayında deve, doğal avcıları olmadığı için çoğaldı. Avustralya böylece dünyada yabani deve nüfusunun en yüksek olduğu ülke haline geldi. Yabani deve nüfusu, resmi tahminlere göre bir milyona ulaştı.