Berberin içeren vitamin takviyelerine karşı uyarı

Fransa’da yayınlanan bir raporda, gıda takviyesi amacıyla kullanılan ve berberin adlı alkaloit içeren vitaminlerin kullanımına karşı uyarıda bulunuldu.

Fransız Ulusal Sağlık Güvenliği Ajansı (ANSES) tarafından yapılan bir açıklamada, berberin adlı kimyasalı içeren vitamin takviyelerinin aşırı miktarda kullanımının sağlığa zararlarına karşı uyarıldı.

Başta berberis vulgaris (kadın tuzluğu) olmak üzere kimi bitkilerin yaprağının yanı sıra kırmızı meyveler, kabuklar veya köklerde bulunan berberin adlı alkaloit türü olan berberinler çok sayıda gıda takviyesi için kullanılan vitaminlerde kullanılıyor.

Berberin içeren vitaminlerin kullanımına karşı ANSES tarafından hazırlanan bir rapora dayandırılan uyarıda, bu tür vitaminlerin aşırı düzeyde ve sık kullanımı halinde ‘ilaç etkisi’ gösterecekleri vurgulandı.

GÜNLÜK 400 MG’DAN FAZLA KULLANIMININ ZARARLARI

ANSES’in açıklamasına göre, bu tür vitaminlerin günlük kullanımının yetişkin bireylerde 400 mg’dan fazla olmaması gerekiyor. Ajansın açıklamasında, aksi halde bu vitaminlerin kardiyo-vasküler, sinir ve bağışıklık sistemlerinin yanı sıra metabolizma üzerinde olumsuz etkilerinin olacağına dikkat çekildi. Açıklamada, günlük 400 mg üzerindeki alımın vitamin yerine ilaç etkisi göstereceği bilgisi paylaşıldı.

Berberin adlı alkaloit, bitki kökenli birçok molekülün birleşimine verilen ad ve Çin’de geleneksel tıpta bağırsak ve mide enfeksiyonları durumunda kullanılıyor. Avrupa’da ise daha çok şeker ve kolesterol düzeylerinin düşürülmesi amacıyla bazen berberine başvuruluyor.

KİMİ ÜLKELERDE YASAK, KİMİSİNDE İSE DÜŞÜK DOZA İZİN VERİLİYOR

Araştırmanın yapıldığı Fransa’da sağlık otoritelerine beyan edilmiş ve berberin içeren 229 ürünün olduğu bildiriliyor. Ülkede satılan ürünlerin çoğunda aşırı miktarda berberin kullanıldığının görülmesi üzerine yetkili kurumlar tarafından ANSES’e araştırma yapması için başvuruda bulunulmuştu.

Öte yandan, ANSES, berberin içeren takviye amaçlı vitaminlerin günlük kullanımının 400 mg’dan aşağı olması halinde de yan etkilerinin olabileceği görüşünde. Belçika ve Polonya gibi ülkelerde berberin içeren ürünlerin kullanımı günlük 10 mg ile sınırlandırılırken, Yunanistan, İsveç ve Slovenya gibi ülkeler, berberinin takviye vitaminlerde kullanımını yasaklıyor. Ayrıca doktorlar, bu tür vitaminlerin gebelik döneminde kesinlikle kullanılmamasını öneriyor.