Bir milyara yakın genç işitme duyusunu kaybedebilir!

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde yaşları 12 ile 34 arasında olan 670 milyon ile 1,4 milyar arasında kişi kademeli ve geri dönülmez olarak işitme kaybına uğrayabilir.

BMJ Global Health bilim dergisi, gençlerin sıklıkla kullandığı kulaklıklar, kasklar veya gece kulüpleri gibi tehlikeli seslerin yol açtığı hasarlara dikkat çekti. 

Araştırmaya göre, 12 ve 34 yaşları arasındaki 1,35 milyara varan kişi işitme kaybı yaşama riski altında bulunuyor. Uzmanlar, şiddetli seslere aşırı maruz kalındığına tepki gösteriyor. 

Araştırmanın sonuçları, gençlerin yüzde 23,81'inin güvenli olmayan kişisel dinleme uygulamalarına kendilerini verdiğini ve yüzde 48,20'sinin sık sık gürültülü eğlence mekanlarına girdiğini gösteriyor.

Bilim insanları, bu verilerden hareketle işitme kaybı riskinin 12 ila 34 yaşları arasındaki 670 milyon ila 1,4 milyar insanı ilgilendirdiğini ortaya koyuyor. 

Çalışmayı yazan uzmanlar, "Gönüllü olarak eğlence amaçlı gürültüye maruz kalma veya güvenli olmayan dinleme, gençlerde işitme kaybı için telafi edilebilir bir risk faktörüdür ve yaşla birlikte işitme kaybı riskini artırabilir" diyor.

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bünyesindeki danışmanlardan ve raporun yazarlarından Dr. Lauren Dillard, işitme kaybının ani değil, kademeli olduğunu belirtiyor. Dillard, "Gürültünün etkisi zamanla birikebilir ve işitme kaybının artmasına neden olabilir” diye ekliyor. 

WHO 2015 yılında 1,1 milyar ergen ve genç yetişkinin, artık "tehlikeli dinleme uygulamaları" olarak adlandırılan eğlence amaçlı gürültüye gönüllü olarak maruz kalma nedeniyle potansiyel işitme kaybı riski altında olduğunu tahmin etmişti. 

WHO, dünya çapında 430 milyondan fazla insanın işitme kaybı yaşadığını ve işitme kaybını önlemek bir öncelik haline getirilmezse, neredeyse iki kat daha yaygınlaşacağını tahmin ediyor.