Birleşik Krallık’ta deniz seviyesindeki yükselme hızı arttı

İngiltere Meteoroloji Ofisi'ne göre Birleşik Krallık'ta deniz seviyesinin yükselmesi hızlanıyor ve kıyı şeridini daha savunmasız hale getiriyor.

Meteoroloji Ofisi, iklim değişikliğinin mevcut etkilerine dikkat çeken bir rapor yayınladı.

Araştırma, 2021 yılının iklim ve hava olaylarının gözlemlenmesine dayanıyor.

Rapor, küresel sıcaklık artışının iklim üzerindeki etkisine vurgu yaparak, "iklim değişikliğinin sadece geleceğin bir sorunu olmadığının ve bunun sadece geleceğin bir sorunu olmadığının” altını çiziyor.

Birleşik Krallık’ta son onlarca yıl, 20’nci yüzyıla göre daha sıcak, daha nemli ve güneşli hale geldi.

1900’lü yıllardan bu yana deniz seviyesi 16,5 santimetre artarken, ülke etrafındaki deniz seviyesinin yükselme hızı bir asırda ikiye katlandı. Yüzyılın başında 1,5 mm olan seviye her yıl 3,00 ila 5,2 mm oldu.

Deniz seviyesinin artış nedenleri arasında Groenland ve Antarktika buzullarındaki erime gösterildi.

Ulusal Oşinografi Merkezi'nden Dr Svetlana Jevrejeva, "Uzun vadeli kayıtlarımız, son birkaç on yılda Birleşik Krallık'ta deniz seviyesinin yükselme hızının arttığını gösteriyor" dedi.

Bu fenomenin kıyı bölgelerini tehdit ettiğini ifade eden Jevrejevai "Deniz seviyeleri yükseldikçe fırtınalar daha büyük etkilere neden olabilir” diye uyardı.

Ada halindeki yapısı nedeniyle, Birleşik Krallık özellikle kıyı erozyonuna açık durumda.

İngiliz Çevre Ajansı'nın yakın tarihli bir raporunda, altı kişiden birinin yağmur veya yükselen denizler nedeniyle sel riski altında olduğu ve yüzyılın sonuna kadar bir milyon insanın yükselen deniz seviyelerinden doğrudan etkileneceği tahmin edildi.

Sıcaklıklar açısından, Birleşik Krallık küresel sıcaklık artışlarıyla büyük ölçüde karşılaştırılabilir olmakla birlikte, biraz daha yüksek bir oranda ısınmaya devam ediyor. Son on yıl, 1961-1990 döneminden 1.0 derece daha sıcak.