BM: Küresel ısınmaya karşı da aynı kararlılıkla mücadele edilmeli

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Covid-19 pandemisine karşı verilen mücadele ile aynı kararlılıkta küresel ısınmaya karşı mücadeleye çağırdı.

WMO, “Kuşkusuz, Covid-19 küresel düzeyde bir sağlık ve ekonomik krize neden oldu ama eğer iklim değişikliklerine karşı mücadele etmezsek, insan esenliği, ekosistemler ve ekonomiler yüzlerce yıl boyunca tehdit altında olabilir” dedi.

Yazılı açıklama yapan WMO, dünya genelinde ekonominin durmuş olmasının sera gazı emisyonlarında geçici bir düşüşe yol açabileceğini ancak bu fiili durumun iklim lehine kalıcı bir eylemin yerine geçmemesi gerektiğini kaydetti.

Önceki ekonomik krizlerin genellikle daha güçlü bir şekilde karbon emisyonlarının artışını beraberinde getirdiğine dikkat çeken WMO, daha yeşil bir büyümeyi teşvik eden planlar hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

WMO, “Covid-19’a karşı yürüttüğümüz gibi iklim değişikliklerine karşı mücadelede de aynı kararlılık ve birlik örneğini göstermeliyiz” dedi.

Açıklamada, “İnsanlığın sağlığı ve yaşam kalitesinin yararına, sadece gelecek haftalar ve aylarda değil, gelecek çok sayıda kuşaklar için de birlikte hareket etmeliyiz” vurgusu yapıldı.