Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

BM: Lübnanlıların yarısından fazlası gıda kıtlığı riski altında

Birleşmiş Milletler, Lübnan nüfusunun yarısından fazlasının ağırlaşan ekonomik krizi ve Beyrut limanının büyük ölçüde yıkılması nedeniyle yıl sonuna kadar gıda kıtlığı riski ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

BM'nin Batı Asya Ekonomik ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Rola Dashti, Lübnan hükümetini "gıda krizini önlemek için acil tedbirler almaya" çağırdı.

Dashti, yetkilileri öncelikle Beyrut'ta 4 Ağustos günü meydana gelen patlamalarda yıkılan buğday depolarını yeniden inşa etmeye çağırdı.

BM'ye bağlı komisyon, patlamalarda yok olan limanın "gıda ithalatına yoğun bir şekilde bağımlı olan" Lübnan'a mal girişi için temel kapı olduğunu hatırlattı.

BM kurumu, sonu olarak "nüfusun yarısından fazlasının yıl sonuna kadar temel gıda ihtiyaçlarını karşılayamayabileceği" uyarısında bulundu.

Dashti, "Gıda krizinden kaçınmak için acil tedbirler alınmalı: gıda maddeleri fiyatlarına ilişkin gözetimin arttırılması, fiyatlar için bir tavan belirlenmesi ve yerel üreticilerin tüketicilere doğrudan satış yapmasının cesaretlendirilmesi" dedi.

BM'ye göre 2019'da yüzde 2,9 olan enflasyon 2020 yılında yüzde 50'yi geçecek, gıda fiyatları Temmuz 2019'a göre ortalama yüzde 141 artacak.

BM kurumu uluslararası toplumu da mültecileri hedefleyen gıda güvenliği programlarına öncelik vermeye ve genişletmeye çağırdı.