BM raporu: 2015-2022 arası en sıcak 8 yıl olacak

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2015 ile 2022 arasındaki dönemin bugüne kadar kayda geçen en sıcak 8 yıl olacağı konusunda uyardı.

WMO, durumun alarm verici olduğunu bildirdi. İklim kaosu kronolojisi niteliğindeki WMO raporuna göre eğer bu yıl için yapılan tahminler doğrulanırsa, 2015 ile 2022 arasındaki sekiz yıl kayda geçen en sıcak yıllar olacak.

Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen iklim zirvesi COP27’ye görüntülü bir mesaj gönderen BM Genel Sekreter Antonio Guterres de “COP27 başlarken, gezegenimiz tehlike sinyali gönderiyor” yorumunda bulundu.

Guterres, WMO’nun “ilim kaosu kronolojisi”nin “değişimin tüm kıtalarda yıkıcı bir hızla gerçekleştiğini” açıkça gösterdiğini kaydetti. BM Genel Sekreteri, buna “hırslı ve güvenilir eylemlerle” yanıt verilmesi çağrısında bulundu.

WMO nihai değerlendirmesini 2023 yılında açıklayacak. 2013-2022 arası on yıllık dönemin ortalama sıcaklığı sanayi öncesi çağın 1,14 derece üzerinde tahmin ediliyor.  2011 ile 2020 arasındaki döneme göre ise 1,09 derece daha yüksek bir sıcaklık oluştuğu ifade edildi.

Paris İklim Anlaşması küresel ısınmayı +2 derece ile, hatta mümkünse +1,5 derece ile sınırlandırmayı hedefliyor.

Bilim, bir derecenin her onda birinin aşırı hava olaylarını çoğalttığını kanıtlarken, bu en iddialı +1,5°C hedefi “hayatta kalma” hedefi haline geldi.

WMO patronu Petteri Taalas pazar günü yaptığı açıklamada, "Atmosferdeki CO2 yoğunlaşması o kadar yüksek ki, 1,5°C hedefi zar zor ihtimal dahilinde" dedi.

Taalas, "Birçok buzul için artık çok geç ve erime su kaynakları için önemli sonuçlarla birlikte yüzlerce hatta binlerce yıl devam edecek" diye ekledi.

Böylece, Alpler'deki buzullar, 2022'de buz kütlesinde rekor bir kayıp yaşadı ve buzul kalınlığında 3 ila 4 metrelik bir azalma meydana geldi. WMO’ya göre bu durum "2003'te yaşanan bir önceki rekordan çok daha fazla".