Bolsonaro’nun yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru

Amazon ormanlarının savunucularının sembolü olan yerli halktan Roani, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında insanlığa karşı suçtan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikayette bulundu.

Amazon ormanlarının savunucularının sembolü olan yerli halktan Raoni Metuktire, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı soruşturma açması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Roani, Bolsonaro’yu zulüm yapmakla, yerli halka doğal yerleşim alanlarını yok ederek temel haklarından yoksun bırakmakla suçluyor.

Kayapo halkından Roani’nin suçlamaları arasında Bolsonaro’nun iktidara geldiği 2019 yılı Ocak ayından bu yana Amazon ormanların yok edilmesinde yüzde 34,5’lik bir artış olduğu, yerli halk liderlerinin katliamının son 11 yılın en yüksek düzeyine ulaştığı, ekoloji ile ilgilenen örgütlerin tehdit edilmesi de bulunuyor.

Şikayette ayrıca durumun son yıllarda daha korkunç bir hal aldığı, bunun bir devlet politikası olduğuna da dikkat çekiliyor. Bu politikanın Bolsonaro’nun iktidara geldiğinden bu yana daha da korkunçlaştığı belirtilirken, hükümetin Amazon ormanlarının zenginliğini yok etmek için önündeki bütün engelleri kaldırmayı amaçladığına da yer veriliyor.

Şikayet sadece Brezilya devlet başkanı değil, bakanlara yönelik de yapıldı.

AMAZON ORMANLARININ YOK EDİLMESİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ulaştırılan başvuru 50 sayfadan oluşuyor. Başvuruyu Fransız Avukat William Bourdan hazırladı. Yerel ve uluslararası onlarca sivil toplum örgütünün ve uluslararası kurumlar ile iklim uzmanı bilim insanlarının suçlamaları da yer alıyor.

2019 yılına ait suçlamalarda yerlilere ait yerleşim yerlerinin korunmaktan çıkarılması, koruma altındaki bölgelerin maden ve tarıma açılması, ekoloji ile ilgilenen kurumların bütçelerinin kısıtlanması ve bu işe ordunun el atması ile yerli halkların liderlerinin katledilmesi de bulunuyor.

2020 yılına ait suçlamalarda ise Amazon ormanlarının yok edilmesinin sadece Brezilya halkı için değil, insanlık için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekilirken, devletin uyguladığı politikaların cinayet, halkın yerinden göç etmesi, zulmün insanlığa karşı suç kapsamına girdiğine dikkat çekiliyor.