Brezilya'nın yağmur ormanlarının tahribatı artıyor

SOS Mata Atlântica örgütünün bildirdiğine göre, Mata Atlântica'da sadece 12 ayda 20 bin hektar orman kaybedildi. Örgüt, ormanlık alanların yok edilmesinin atmosfere 10,3 milyon ton karbondioksit eşdeğeri saldığını söyledi.

Brezilyalı sağcı popülist Jair Bolsonaro, başkanlığı döneminde ormansızlaşmanın arttığını defalarca reddetti ancak şimdi ülkede ormansızlaşmanın daha fazla kanıtı var: Amazon'daki çevresel bozulmanın yanı sıra Atlantik yağmur ormanlarının tahribatı da büyük ölçüde arttı.

Bir çevre örgütü tarafından bu hafta yayınlanan bir rapora göre, Brezilya'nın tüm doğu kıyısı boyunca uzanan sözde Mata Atlântica'nın toplam 21 bin 642 hektarı, Kasım 2020 ile Ekim 2021 arasında yok edildi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66'lık bir artış.

SOS Mata Atlântica örgütü, ormanlık alanların yok edilmesinin atmosfere 10,3 milyon ton karbondioksit eşdeğeri saldığını söyledi.

Amazon yağmur ormanları gibi , Atlantik yağmur ormanları da küresel iklim değişikliği üzerinde önemli bir frendir. Uzmanlara göre, çeşitli ekosistem Brezilya'ya hidroelektrikten gıda, içme suyu ve yenilenebilir enerji sağlıyor.

BOLSONARO TARIM LOBİSİ İÇİN ÇEVRE YASALARINI ZAYIFLATIYOR

SOS Mata Atlântica Sözcüsü Luis Guedes Pinto, Mata Atlântica'nın yok edilmesinin "sadece Brezilya için değil, dünya için de bir felaket" olduğunu vurguladı.

Araştırmalar, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nın küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlama hedefine ulaşması için Atlantik Ormanı'nın acilen toparlanması gerektiğini gösteriyor.

Brezilya'nın uçsuz bucaksız ormanlarının tahribi, aşırı sağ Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yönetiminde çarpıcı biçimde arttı. Eleştirmenler onu güçlü tarım lehine çevre koruma kurallarını baltalamakla suçluyor.

Resmi rakamlara göre, Bolsonaro 2019'da göreve başladığından beri, Brezilya Amazon yağmur ormanlarının yıllık ortalama tahribatı önceki on yıla göre yüzde 75 arttı.