Copernicus: Ekim 2022 Avrupa’da en sıcak ay oldu

İklim değişikliklerini gözlemleyen Avrupa servisi Copernicus, Ekim 2022’nin Avrupa’da bugüne kadar kayda geçen en sıcak ay olduğunu duyurdu.

Copernicus yaptığı yazılı açıklamada ortalama sıcaklıkların 1991-2020 döneminin yaklaşık 2 derece üzerinde olduğunu kaydetti.

1991-2020 dönemi öncesi benzer kayıtlara sahip olmayan Avrupa servisi, daha önce de 2022 yazının normallerin 1,34 derece üzerinde en sıcak yaz olduğunu açıklamıştı.

İDDİALI EYLEMLERE İHTİYAÇ VAR

Copernicus Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "İklim değişikliğinin ciddi sonuçları artık aşikar ve sıcaklıkları Paris anlaşmasıyla belirlenen 1,5 derecelik hedefe yakın sabitlemek amacıyla emisyonların azaltılmasını sağlamak için COP27'de iddialı bir iklim eylemine ihtiyacımız var" dedi.

Copernicus’a göre "Bir sıcak hava dalgası Batı Avrupa'da günlük rekor sıcaklıklara neden oldu ve Ekim ayında Avusturya, İsviçre ve Fransa ile İtalya ve İspanya'nın çoğu için rekor bir sıcaklık yaşandı.”

AVRUPA KITASI EN HIZLI ISINAN BÖLGE

Meteoroloji tahminleri Avrupa kıtasının, Dünya’nın en hızlı ısınan bölgesi olduğunu gösteriyor.

Son 30 yıl içerisinde Avrupa gezegenin ortalamasının iki katından fazla sıcaklık kaydetti.

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Copernicus’a göre Avrupa kıtasında her on yılda +0,5 derecelik bir ısı artışı yaşandı.

Ekim ayında, kıtanın bazı bölgelerinde, bu anormal sıcaklık, yaz aylarında olduğu gibi, yağış açığına eklendi.

Copernicus, “Güney Avrupa ve Kafkasya'nın çoğunda hava koşulları ortalamadan daha kuruydu” dedi.

Buna karşın "İber Yarımadası'nın kuzey-batısında, Fransa ve Almanya'nın bazı kısımlarında, Birleşik Krallık ve İrlanda'da, İskandinavya'nın kuzey-batısında, Doğu Avrupa'nın büyük bir kısmında, Türkiye'nin orta kısmında, hava ortalamadan daha yağışlıydı.”

SON 30 YILDA BÜYÜK ISINMA

Dünyanın geri kalanına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Copernicus, Kanada’nın rekor bir sıcaklık yaşadığını, Groenland ve Sibirya’da ortalamadan çok daha büyük sıcaklıklar gözlemlendiğini belirtti.

Tersine "ortalamalara kıyasla en düşük sıcaklıklar Avustralya'da, Rusya'nın uzak doğusunda ve Batı Antarktika'nın bazı bölgelerinde kaydedildi".

19’uncu yüzyılın sonundan bu yana Dünya 1,2 dereceye yakın ısındı. Bu ısınmanın yaklaşık yarısı son 30 yıl içerisinde gerçekleşti. 2022 yılı buğuna kadar kayda geçen en sıcak beş veya altıncı yıl olmaya doğru gidiyor.