Covid-19 neden bu kadar hızlı yayılıyor?

Uzmanlar, Cavid-19'ün bu kadar hızlı yayılmasını virüsü taşıyan ancak hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin yoğunluğuna bağlıyor. 

Bilim insanları Covid-19 hakkında hummalı bir çalışma içerisinde. Birçok bilinmezlerle dolu bir hastalık hakkında bilinen tek şey son derece bulaşıcı olduğu. 
Dünya üzerinde neredeyse yarım milyon Covid-19 vakası bulunuyor. Bunların çok büyük bir kısmı bazı belirtiler gösterdikten sonra yapılan testlerde hastalığı taşıdıkları ortaya çıkan insanlar. 

HASTALARIN YÜZDE 86'SI BELİRTİ VERMEDİ

Hastalığın ilk çıkış noktası olan Çin’den gelen son verilerde ise oldukça ilginç noktalar var. Halkın önemli bir kısmını virüs testinden geçiren Çinli yetkililer hastalığın etkilediği 375 şehirde virüs taşıdığı saptanan kişilerin yüzde 86’sının ya hiçbir belirti göstermediğini ya da hastalığı çok hafif bir şekilde atlattığını tespit etti. 
Küresel alanda henüz çok geniş kapsamlı testler yapılmadığı için bu verinin ne kadar anlamlı olduğu tartışmalı. Ancak hastalığın bu kadar hızlı yayılmasını uzmanlar, virüsü taşıyan ancak hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin yoğunluğuna bağlıyor. 

Çinli yetkililer de hastalığı bu şekilde taşıyan kişilerin Wuhan’daki yasakların yürürlüğe girmesinden önce yaşadıkları şehirlere dönmelerinin salgının ülke çapına yayılmasında etkili olduğu görüşünde. 
İtalya’da Covid-19 testlerini yürüten bir proje de vakaların yüzde 60’ının hiçbir belirti göstermediğini tespit etti. 

Bu oran Çin’dekinden düşük olsa da yine de hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamak için yeterli bir oran. 

Covid-19’un hasta ettiği kişilerin büyük çoğunluğunda belirti göstermemesi ve küçük bir kesimi ise çok ciddi bir şekilde etkilemesinin arkasındaki mekanizma tam anlaşılmış değil. 

HASTALANAN HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ YOĞUN BAKIMDA

Covid-19’dan hastalanan her 5 kişiden biri yoğun bakım ünitesinde tedavi görmek durumunda kalıyor. Bunun en temel nedeni ise gelişen zatürree. Çin’de hastalık belirtisi gösterenlerin yüzde 1.4’ü hayatlarını kaybetti. Diğer ülkelerde ise bu oranlar henüz geniş kapsamlı testler yapılamadığı için belli değil. 
Bir kişiye Covid-19 virüsü bulaştıktan sonra vücutta belirti gösterme süresi 14 günü bulabiliyor. Vakaların yarısından fazlasında bu süre 6 günden az. Hastalığın bir kişiye bulaşmasından 2.5 gün sonra hastalık başka insanlara geçiş yapabiliyor. 

YAYGIN TESTLER TEK ÇÖZÜM

Virüs hiç belirti göstermediği insanların ağız ve üst solunum yollarında yoğun olarak bulunuyor. Bu da kişilerin hastalığı öksürerek, hapşırarak ya da benzeri şekilde yaydığını gösteriyor. 
Bilim insanları test kitlerinin yaygın olarak halka ulaştırılmasının hastalığın yayılmasını engellemekte çok önemli olduğunu ifade ediyor. Sadece belirli bir kesime yönelik test yapılmasını politikası şu ana kadar hastalığın tüm Avrupa ve ABD’de yayılmasında en önemli etken.