Daha yeşil taşımacılık 15 milyon iş birimi yaratabilir!

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan ortak bir rapora göre, kamu ve özel taşımacılık daha ekolojik olursa, dünya genelinde net 15 milyona varan yeni iş birimi oluşturabilir.

BM’nin Avrupa Ekonomi Komisyonu (CEE-ONU) ile ILO’ya göre eğer üretilen otomobillerin yüzde 50’si elektrikli olursa küresel ekonomi 10 milyon iş birimine sahip olacak.

Yeşil taşımacılığa yatırımlar iki katına çıkarılırsa, bu durumda en az 5 milyona yakın iş birimi daha oluşur.

Raporda yer alan başka tedbirler arasında, küçük ticari araçlar için içten yanmalı motorların yasaklanması durumunda, 400 bini taşımacılıkta olmak üzere 8,5 milyon iş biriminin besleneceği kaydediliyor.

Ancak bu yönelimin CEE-ONU’ye üye onlarca ülkede, otomobil ve enerji üretimindeki işçilerin hizmet sektörüne tahsis edilmesiyle bazı branşlarda gerilemeye yol açabileceği de kabul ediliyor.

CEE-ONU Yürütme Sekreteri Olga Algayerova, ortak açıklamanın kamu taşımacılığı ve yeşil teknolojilere yoğun yatırımlarda bulunulması ve iyi tercihler yapılması için hükümetlere ve ilgili branşlara çağrı niteliğinde olduğunu kaydetti. ILO ise “Yapısal değişimler gerekiyor” dedi.

BM’ye göre bu düzenlemelere ek olarak bir siyasi pakete ihtiyaç var. Bu paketin, yeşil taşımacılıkta aktif şirketlerin koşullarını teşvik etmesi gerekecek. Siyasi paketin ayrıca kalkınma, sosyal koruma, aktif iş pazarı, sosyal diyalog ve işçi hakları gibi bir çok sorunu da ele alması gerekecek.