DEDEF: Dersim’de doğa kazanacak!

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), “14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü” dolayısıyla Kadıköy’de yaptığı açıklamada, "Dersim’de doğa kazanacak” dedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), “14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü” öncesinde Kadıköy’de sergi açıp açıklama yaptı. Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşen eylemde, “Munzur’a Dokunma”, “ Doğa senin, Munzur senin, seyirci kalma sahip çık” yazılı pankartlar açıldı. Eylem öncesi kemanlı müzik dinletisi yapıldı.
Sık sık, “Munzur özgürdür özgür akacak”, “Munzur’a dokunma” sloganlarının atıldığı eylemde, DEDEF adına açıklamayı Ulaş Yeğin okudu. Yarın “14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü” olduğunu hatırlatan Yeğin, “Önümüzdeki hafta Dünya Orman Haftasını, 22 Mart Dünya Su Gününü karşılayacağız. Ne yazık ki günler takvimde bir yapraktan öte durmuyor. Her şeye bir gün belirleyenler hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar. Bugün burada bir kez daha ‘belirli gün ve haftalarını’ hatırlatmak, Dersim’in çığlığını haykırmaya ve doğamız için ayakta olduğumuzu duyurmaya geldik” dedi.
Salgını fırsata çeviren yerli ve uluslararası şirketlerin ülkenin dört bir yanında ormana, suya, doğaya karşı büyük bir yağma hareketini devam ettirdiğine işaret eden Yeğin, Dersim coğrafyasının bu yağma ve talanın adreslerinden biri olduğunu hatırlattı.

'BİR CANLIYI ÖLDÜRMENİN SPORU OLMAZ!'

Peyzaj düzenlemesi altında Munzur Gözeleri’nin hafızasının silindiğini, ziyaretgâhların talan edildiğini anlatan Yeğin, bu doğa katliamına karşı çıkan Dersim halkı hakkında ise salgın bahane edilerek soruşturmalar açıldığını ve para cezaları kesilerek, toprağına, suyuna, ormanına, kültürüne ve inancına sahip çıkma iradesinin bastırılmak istendiğini vurguladı. Yeğin, geçtiğimiz dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ara ara dağ keçilerinin avlanması için ihaleye çıkarsa da yapılan itirazlarla iptal edildiğini aktardı.
“Bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” diyen Yeğin, “Bu dünya üzerindeki yaşamı paylaştığımız, yaşam hakları ve alanları ellerinden alınan tüm canlıların, İnsan diliyle kendi haklarını savunamayan tüm canlıların sesiyiz” vurgusunda bulundu.

'TALANA GEÇİT VERMEYECEĞİZ'

Dersim’in birçok bölgesi maden sahası ilan edilip, maden arama çalışmaları başlatılsa da halkın verdiği tepki ile maden şirketi geri çekildiğini belirten Yeğin, şunları kaydetti: “Mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de, yarın da yılmadan büyüterek devam ettireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Dost düşman bilsin ki; Dersim’de doğa kazanacak. Suyunu, yaşamını, yaşam alanlarını sermayeye teslim etmeyenler; vadisini, deresini, merasını, ormanını, toprağını, Doğasını, Emeğini koruyanlar, kapitalizme, emperyalizme karşı mücadele edenler olarak bir kez daha haykırıyoruz, talanınıza geçit vermeyeceğiz!”
Açıklamanın ardından sergi açıldı, müzik dinletildi yapıldı.