'Devlet bölgeyi askeri kışlaya dönüştürmek için yangın çıkarıyor'

Cudi Dağı’ndaki yangınların devlet güçleri tarafından çıkarıldığını söyleyen Hevsel Koruma Platformu sözcüsü Vahap Işıklı, "Cudi, Gabar ve Besta'da ekolojik kırım yaşanıyor. Devlet bölgeyi askeri kışlaya çevirmek istiyor" dedi.

Kürdistan'da savaş politikaları yürüten Türk devleti insandan, doğaya her şeyi hedefliyor. Bu çerçevede Şırnak'tan Amed'e, Bingöl'e, Dersim'e ve Hakkari'ye kadar Kürdistan'ın tüm bölgesini yakıyor. Şırnak'ın Cudi Dağı'nda başlayan yangın dalga dalga yayılıyor. Bölgede bir yangın sönüyor, başka yangın başlıyor. Yangınların yetkililer tarafından söndürülmemesi tepkilere neden oluyor. Yangında dolayı bugüne kadar yüzlerce ağaç, bağ, bahçe yandı. Yangın vatandaşların evlerine yaklaştı.

Bölgeyi ziyaret edenlerden biri olan Koruma Platformu sözcüsü Vahap Işıklı, yangına ilişkin bilgi verdi. Yangınların Türk devletinin savaş ve rant politikalarından kaynaklandığını söyleyen Işıklı, Şırnak bölgesinde ekolojik kırım yaşandığını vurguladı. Cudi, Gabar, Besta, Lice ve Eruh'taki yangınların devlet güçleri tarafından çıkarıldığını, batıdaki yangınların da ranta kurban edildiğini vurgulayan Işıklı, "Bölgedeki yangınlar askerler tarafından çıkarılıyor. Devlet alanı askeri kışlaya dönüştürmek istiyor. Yangın çıkan bölgede hemen karakol yapıyorlar.

Şu an yangın 7 alana yayılmış durumda. Yangından önce de 1 senedir korucular bölgedeki ağaçları kesiyordu. Köylülerin verdiği bilgilere göre özellikle menengiç ağaçları kesiliyor. Bilindiği gibi bu ağaçlar bölge halkının geçim kaynağı. Bu şekilde bölge halkını açlıkla terbiye etmek ve göç ettirmek istiyorlar" diye konuştu.

ASKERLER YANGININ SÖNDÜRÜLMESİNE MÜSADE ETMİYOR

Yangınların yetkililer tarafından söndürülmediğini, hatta yangını söndürmek isteyen halkın da devlet güçleri tarafından engellendiğini hatırlatan Işıklı, yangının Cudi'nin her alanına yayıldığını ifade etti. "Yangını söndürmek isteyenlerin engellenmesi devletin amacını ortaya koyuyor" diyen Işıklı konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Hem ekolojik kırım yapıyorlar hem de halkın yangını söndürmesine müsaade etmiyorlar. Bölgede araştırma yaptık yangın hala devam ediyor. Hatta şehir merkezine yaklaşmış durumda. Yıllardır kanayan bir yara bu, sebebi de Kürt sorunudur. Yıllardır bölgede savaş ve çatışmalar devam ediyor. Ormanlar devlet eliyle yakılıyor."