Duhok’ta baraj suyu kurudu, bir köyün kalıntıları ortaya çıktı

Güney Kürdistan’da kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesi sonucu 36 yıl önce baraj suları altında bırakılan Girê Qesruka köyünün kalıntıları ortaya çıktı.

Duhok’un iki kilometre kuzeyinde yer alan baraj 1985 yılından itibaren inşa edilmeye başlamıştı. Baraj nedeniyle Girê Qesruka köyü sakinleri evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Baraj suları bölgedeki tarım topraklarını sulamak için kullanılırken, köy sular altında kalmıştı.

Ancak kuraklığın su seviyesini eylül ayında, bir önceki yıla göre 7 metre düşürmesi sonucunda köyün kalıntıları ortaya çıktı.

AFP’ye konuşan barajın sorumlusu Ferhad Tahir, “Barajdaki suyun tamamı bu yıl çok az yağan yağmurdan geliyor” dedi.

 Tahir, "Geçmişte 1992, 1999 ve 2009'da üç kez, su seviyesi keskin bir şekilde düştüğünde Girê Qesruka'nın kalıntıları yeniden ortaya çıktı” diye ekledi.

Tahir, bu olgunun “kesinlikle iklim değişikliği ile bağlantılı” olduğunu belirtiyor.

Irak ve Güney Kürdistan, iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Güney Kürdistan’dan Ninova Ovası'na kadar bölge sakinleri ve tarım sektörü sert bir şekilde vuran bir kuraklıktan etkileniyor.

Baraj suyunun çekilmesiyle sadece taştan yapılan köy duvarlarının hala ayakta kaldığı belirtiliyor. Tahir, kalıntıları ayakta kalan yapının köy okulu olduğunu düşünüyor. Diğer yapılar ya yok olmuş ya da sadece birkaç taş kalmış geriye.

Köy sular altında kalmadan önce Doski aşiretinden 50 dolayında aile 1970 yılından beri köyde yaşıyordu.

Köylüler ilk kez 1974 yılındaki isyanda köylerini terk etmek zorunda kalmış ve 1976’da geri dönmüş. 1985’te ise baraj inşası nedeniyle nihai olarak köy boşaltılmış.