Dünya Mirası yağmur ormanları Aborijinlere geri verildi

Avustralya’da bulunan dünyanın en eski tropik yağmur ormanı Daintree, tarihi bir anlaşmayla koruyucuları Aborijinlere iade edildi.

Unesco Dünya Mirası yağmur ormanları, 180 milyon yıldan daha eski ve nesiller boyu Aborijin halkına ev sahipliği yaptı.

Avustralya'nın en gözde turizm merkezlerinden biri olan Daintree, antik ekosistemi, orman manzaraları, vahşi nehirler, şelaleler, boğazlar ve beyaz kumlu plajları içeren engebeli, doğal güzelliği ile ünlü.

Milli parkı, artık Doğu Kuku Yalanji halkı, Queensland eyalet hükümeti ile yönetecek.

Anlaşma, aynı zamanda 160 bin hektarın üzerinde bir birleşik alan olan Cedar Bay (Ngalba Bull), Black Mountain (Kalkajaka) ve Hope Adaları dahil olmak üzere diğer Queensland milli parklarını da kapsıyor.

Queensland hükümeti, dün Doğu Kuku Yalanji halkına resmi mülkiyeti geri verirken, "dünyanın en eski yaşayan kültürlerinden birini" tanımış oldu.

Çevre Bakanı Meaghan Scanlon yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma, ülkelerine sahip olma ve onları yönetme, kültürlerini koruma ve turizm endüstrisinde lider hale gelirken bunu ziyaretçilerle paylaşma haklarını tanıyor" dedi.

Anlaşma, ormanın hem Mossman Gorge hem de Cape Tribulation taraflarını kapsıyor.

1988’DE DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINDI

Daintree bölgesi, Canberra'da o zamanki eyalet hükümeti tarafından onaylanan ağaç kesme ve tarımsal temizlemeye karşı yapılan bir kampanyanın ardından 1988'de Dünya Mirası listesine alındı.

Unesco, burayı 3 binden fazla bitki türü, 107 memeli, 368 kuş ve 113 sürüngen türüyle zengin ve benzersiz biyolojik çeşitliliğin "son derece önemli" bir alanı olarak kabul ediyor.

Bölge, aynı zamanda Avustralya'da sürekli olarak yağmur ormanı olarak varlığını sürdüren en büyük arazidir.

Daintree, kıtalar 50 ila 100 milyon yıl önce ayrılmadan önce Avustralya'yı ve Antarktika'nın bazı kısımlarını kaplayan büyük Gondwanan ormanlarının kalıntılarını içeriyor.

Unesco, bu nedenle, yağmur ormanlarının "Avustralya'nın flora ve faunasını şekillendiren ekolojik ve evrimsel süreçlerin eşsiz bir kaydını sunuyor" diyor.