Dünyada her dört saniyede bir kişi açlıktan ölüyor

Yüzlerce sivil toplum örgütü, dünyada her dört saniyede bir kişinin açlıktan öldüğü tepkisinde bulunarak dünya yöneticilerini bur küresel açlık krizini durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.

Dünya yöneticilerinin BM’nin yıllık Genel Kurul toplantısı için New York’ta bir araya gelen 200’ü aşkın sivil toplum örgütü, açlık konusunda uyardı. Genel Kurul toplantısı bir hafta sürecek.

238 sivil toplum örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada, "75 ülkeden örgütler, dünya çapında 345 milyon insan akut açlık çekerken, 2019'dan bu yana iki kattan fazla artış gösteren aç insan sayısındaki patlamaya duydukları öfkeyi ifade etmek ve tavsiyelerde bulunmak için açık mektup imzaladı" denildi.

TÜM İNSANLIĞIN ADALETSİZLİĞİ İLE İLGİLİ

Mektubun imzacılarından Yemen Family Care Association isimli dernekten Mohanna Ahmed Ali Eljabali, "Bütün tarım teknolojisine rağmen (...) bugün hala 21. yüzyılda kıtlıktan bahsediyor olmamız kabul edilemez" dedi.

Eljabali, "Bu bir ülke ya da kıta ile ilgili değildir ve açlığın asla tek bir nedeni yoktur. Bu tüm insanlığın adaletsizliği ile ilgilidir" dedi.

Her dört saniyede bir kişinin açlıktan öldüğü tepkisinde bulunan sivil toplum örgütleri, mektupta kullandıkları hesaplama yönetimini de detaylandırdı.

İmzacılar, 2016’da BM Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Gıda Programı, Avrupa Birliği ve sivil toplum örgütleri tarafından kurulan gıda krizine ilişkin Küresel Ağ’ın eylül ayındaki son raporunda yer alan verilere dayanarak bu tespitleri yaptı.