Dünyadaki bitki örtüsü küresel ısınma nedeniyle hızla değişiyor

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre dünyadaki bitki örtüsü son 10 bin yılda görülmemiş bir hızla değişiyor. Bilim insanları bu değişimi küresel ısınmaya bağlıyor.

Dünyanın son buzul çağından 18 bin yıl önce çıkmasıyla birlikte bitki örtüsü yayılmaya ve değişim göstermeye başladı. Bundan 3-4 bin yıl önce hızlanan bu yayılma ve değişim, bugün insan etkisiyle oluşan küresel ısınma nedeniyle rekor seviyeye ulaştı.

Birçok üniversiteden araştırmacının katıldığı Neotoma Paleoekoloji Veritabanı projesiyle bilim insanları fosilleşmiş bitki örneklerini inceleyerek bitki örtüsü üzerindeki değişimleri inceliyor. 1100’den fazla fosilleşmiş polen örneğini inceleyen uzmanlar günümüzdeki bitkisel değişimin rekor düzeyde olduğunu belirledi.

Fosil polenler bitki örtüsünde yaşanan değişimin parmak izi gibi kesin sonuçlar verebiliyor. Örneğin bir alanda bulunan bitki örtüsünden kopan polenler bir göle düşüp zemininde tabakalandığında, en eskiden en yeniye kadar polen örnekleri tek bir alanda tespit edilebiliyor. Bu şekilde yıllar içinde bitki örtüsünün ne kadar değişim gösterdiği tespit edilebiliyor.

Araştırmalarda dünyadaki ekosistemlerin 4 bin yıl önce stabilleştiği ama bunun ardından çok hızlı bir değişim sürecine girildiği ortaya çıktı.

Özellikle son dönemde yaşanan ekosistem değişikliği tarihin en yükseği olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları bu durumu insanların küresel alanda daha fazla yayılmasına bağlıyor. İnsan yerleşkelerinin eko sisteme olan etkisinin 3 – 4 bin yıl önce de oldukça yüksek olmasını şaşırtıcı bulan bilim insanları bugünkü değişimi küresel ısınmanın da tetiklediğini dile getiriyor.