Dünyadaki palmiye ağaçlarının yarısından fazlası tehlikede

Bir araştırmaya göre, binden fazla palmiye ağacı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bilim insanları, uzun ağaçlardan tırmanan bitkilere kadar tüm palmiye ailesine yönelik riskleri değerlendirmek için yapay zekayı kullandılar.

Veriler, kaç tane ve hangi palmiye türünün tehdit altında olduğuna dair çok daha iyi bir fikir veriyor.

Palmiye, milyonlarca insana yiyecek, içecek ve barınak sağlayan devasa bir bitki ailesidir.

Londra, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'nden Dr Sidonie Bellot, "Biyoçeşitliliği korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ve bu, şu anda tehdit altında olabileceğini bildiğimiz binden fazla palmiye türünü kapsıyor" dedi.

Palmiye ağaçları, hindistancevizi, hurma yağı veya hurma gibi temel mahsuller veya mobilya, kauçuk, yağ ve ip yapımında da dahil olmak üzere birçok kullanıma sahiptir.

Bilim insanları, popüler süs veya ticari olarak yetiştirilen palmiyelerin daha az bilinen vahşi akrabalarına yönelik yok olma risklerinden endişe duyuyor.

Yabani bitkilerin yerel halk için paha biçilmez olduğunu, ancak tam potansiyelleri bilinmeden önce bile yok olabileceklerini söylüyorlar.

Veriler, binden fazla türün – palmiyelerin sadece yüzde 50'sinden fazlasının - yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Kew'in koruma değerlendirme ve analiz ekibinde araştırma lideri olan Dr Steven Bachman, "Bu tahminlerle koruma faaliyetlerine öncelik verilmesine ve türlerin en fazla risk altında oldukları ülkelerde daha fazla koruma çalışmasıyla hedeflenmesine yardımcı olabiliriz" dedi.

Ekip, palmiye koruma için öncelikli bölgeler olarak Madagaskar, Yeni Gine, Filipinler, Hawaii, Borneo, Jamaika, Vietnam, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Sulawesi'yi belirledi.

Çalışmada çalışan Zürih Üniversitesi'nden Dr Rodrigo Cámara-Leret, palmiyelerin tropik bölgelerdeki en ikonik bitki grubu olduğunu ve aynı zamanda en faydalılarından biri olduğunu ekledi.

Çalışma, kaç tane ve hangi palmiye türlerinin tehdit altında olduğuna dair çok daha iyi bir fikir verdiğini söyledi.

Palmiyeler, dünya çapında milyonlarca insanı destekleyen yüzlerce yabani türüyle, tüm bitki aileleri arasında ekonomik açıdan en önemlileri arasındadır.

Tropik bölgelerdeki yüzlerce topluluk için ev ve aletlerin yanı sıra yiyecek ve ilaç için yapı malzemeleri sağlıyorlar.

Nature Ecology and Evolution’dsa yayınlanan araştırmaya göre, kullanımı olan en az 185 palmiye türünün 92 bölgede tehdit altında olabileceği, bu bitkilerin korunması gerektiğinin altını çiziyor.