‘Ekolojik ve sosyal bir gelecek için sistemi değiştirin'

İsviçre İklim Grevi İnisiyatifi dünyayı etkisi altına alan iklim krizine karşı bir yılı aşkın süredir düzenlediği eylemler çerçevesinde başkent Bern'de Ulusal Parlamento önünde “İklimi değil, sistemi değiştirin” sloganı ile eylem yapıyor.

İsviçre’de yaklaşık bir yıldır iklim krizine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eylemler sürüyor. İsviçre İklim Grevi İnisiyatifi 20-25 Eylül tarihleri arasında “İklimi değil, sistemi değiştirin” sloganı ile Bern’deki Ulusal Parlamento önünde eylem yapıyor.

Lise öğrencilerinin ağırlıkta olduğu, sivil toplum örgütleri, sol, sosyalist siyasi parti ile kurumlarla göçmen örgütlerin destek verdiği eylemde aktivistler hafta başından itibaren Bundeshaus Meydanı’nda kamp kurdu.

Bilgilendirme çadırının da olduğu eylem boyunca iklim ve doğa katliamlarına çeşitli sempozyumlar, paneller ve toplantılar düzenleniyor.

Yapılan toplantılarda İsviçre hükümetine çağrı yapan aktivistler "Ekolojik sistemin devletlerin çıkarları gereği yanlış politikalarıyla yok edildiğini görmekteyiz. Bizler ekolojik ve sosyal bir gelecek talebimizi yaşama geçirmek için buradayız. Bizler bu sistemi değiştirecek olan ilk ve son nesiliz. İsviçre'de bir yılı aşkın süredir barışçıl gösterilerle dünyamızı yok oluşa sürükleyen ekolojik yıkama dikkat çektik. İsviçre hükümeti bu barışçıl eylemlerimize karşı somut adım atmış değil, aksine yatırımlarını ekolojik sistemin kurtuluşuna değil de silah ve savaş endüstrisine yapmaktadır.

Sizin bombalarınız bizim doğamızı yok ediyor. Sizlerin yanlış politikalarınız yüzünden bizler bugün mülteciyiz” mesajı da verildi.

Göçmen örgütlerin de destek verdiği eyleme Avrupa'da yükselen ırkçılık ve yanlış göçmen politikalarda protesto edildi.

Bern ve çevresindeki Kürt kadın meclisleri de eyleme "Kürdistan'a sizlerin bombalarınız yağıyor, sizlerin bombalarınız, kimyasal silahlarınız doğamızı katlediyor" pankartıyla katıldı.

Siyasi parti temsilcileri tarafından sık sık ziyaret edilip bilgilendirmelerin yapıldığı eylem 25 Eylül'e kadar kesintisiz devam edecek.