Ekonomik kriz kümes hayvancılığını da vurdu

AKP iktidarının savaş politikalarından dolayı yaşanan ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Yapılan yüksek zamlar nedeniyle birçok sektör durma noktasına geldi.

Türkiye ve Kürdistan'da ekonomik kriz giderek derinleşirken, gıda ürünleri başta olmak üzere akaryakıt, elektrik, doğalgaz, yem, gübre gibi temel ihtiyaç ürünlere hemen hemen her gün yeni zam yapılıyor. AKP hükümeti tarafından yapılan yüksek zamlar birçok sektörde üreticiyi iflasın eşiğine getirdi. Özellikle hayvancılık ve çiftçilik gibi gıda sektörü yüksek zamlar nedeniyle durma noktasına getirdi.  

Hakkari, dağlık coğrafyası nedeniyle tarımdan çok, hayvancılığa elverişli bir yer. Hakkari merkez ve köylerinde yapılan tarım ürünleri ancak iç piyasaya yetebiliyor. Tarım alanının çok az olmasına karşın, yüksek dağlara, derin vadilere, geniş, sulak yayla ve meralara sahip. Hakkari’de binlerce kişi küçük ve büyükbaş hayvancılıkla ve arıcılıkla uğraşırken, son yıllarda kümes hayvancılığı da gelişmeye başladı. 

Hakkari ve ilçelerinde birçok kişi kendi imkanlarıyla köylerinde tavuk çiftlikleri kurarak, üretim yapmaya başlarken, kış ayları nedeniyle kümes hayvanlarının bulunduğu çiftliklerde, yakıt, elektrik ve yem fiyatları üreticiyi zor durumda bırakıyor. 50 kilogramlık tavuk yeminin çuvalı 350 ile 500 TL arasında değişiyor. Yem fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle üretici hayvanlarına istediği miktarda yem veremiyor. Yeteri kadar beslenemeyen kümes hayvanlarından yeteri kadar yumurta elde edilmiyor. Bu durum hayvanların ölmesine de neden oluyor. 

EKONOMİK KRİZ VE ZAMLAR İŞİMİZİ BİTİRDİ

Resul İhtiyatoğlu, yaklaşık iki senedir Hakkari’de tavuk çiftliğinde yumurta üretimi yapıyor. Çiftlikte ilk önce 500 tavukla başladığını daha sonra tavuk sayısını bine çıkardığını dile getiren ihtiyatoğlu, yem fiyatlarının düşük olduğu dönemde işlerinin çok iyi olduğunu, ekonomik kriz ve zamlarla birlikte işlerinin gittikçe kötüye doğru gittiğini söyledi.

Geçen sene yaz aylarında yem fiyatının 150,  buğdayın ise 120 TL olduğunu söyleyen İhtiyatoğlu, şöyle konuştu: "Bu fiyatlar mevcut tavuk kapasitesinin günlük gideri ve geliri arasında küçük bir işletme için muazzamdı. Yine geçen yıl günlük ve taze bir koli yumurtanın fiyatını 20 TL olarak halka satıyorduk. Aynı zamanda hayvanlarımız yemsiz kalmıyordu. Hemen hemen tüm hayvanlarımız yumurtluyordu. Bundan dolayı hem biz kazanıyorduk hem de halk daha ucuz yumurta alabiliyordu."

Ekonomik kriz ve zamlarla birlikte işlerinin tam tersine döndüğüne dikkat çeken İhtiyatoğlu, "Krizin ardından 50 kiloluk yem çuvalı 170 TL’den 350 TL’ye çıktı. Yem ve diğer ürünlere yapılan zamlar nedeniyle biz de ayakta durmak için yumurtaların fiyatını yükseltmek zorunda kaldık. 20 TL’lik koli yumurta 45 TL oldu. Bu zamlar nedeniyle insanlar evlerine yumurta alamaz duruma geldi. Bu duruma insanlar haklı olarak tepki gösteriyor" diye konuştu. 

TEK DERDİMİZ HAYVANLARIMIZ AÇLIKTAN ÖLMESİN OLDU

Özellikle akaryakıt ve elektriğe yapılan son zamlarla birlikte artık üretim yapamaz hale geldiklerini söyleyen İhtiyatoğlu, "Yumurtaları halka ulaştırmak ve pazarlamak için de harcama yapıyoruz. Bu zamlar bizleri çok zorluyor. Artık kazanamıyoruz. Tek derdimiz hayvanlarımız “açlıktan ölmesin, donmasın” diye çaba gösteriyoruz.  Bir üretici olarak şu an tam olarak bir çıkmazdayız. Yeteri besin alamayan hayvanların yaklaşık olarak yüzde 40 ile yüzde 50’si yumurtluyor, bu da hayvanlar için tekrar eden bir açlık döngüsü demek. Bizim içinde muazzam bir çöküş demek. Böyle devam etmesi halinde kepenk kapatmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.