Erciş’te yüzlerce esnaf mağdur

Erciş’te ‘Millet Bahçesi’ yapılacak gerekçesiyle yüzlerce işyeri yıkıldı. Kendilerine yer verilmeden iş yerlerinin yıkılmasına tepki gösteren esnaf, mağdur edildiklerini söylüyor.

Van’ın Erciş ilçesinde, 2. Etap Kentsel Dönüşüm kapsamında yıktırılan iş yerlerinin yerine ‘Millet Bahçesi’ yapılacak. Zarara uğrayan esnaf, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Erciş’te 2011’de yaşanan büyük depremde 644 kişi yaşamını yitirmiş, 5 binden fazla insan yaralanmıştı. Depremde binlerce iş yeri ve bina yıkılmıştı. 2019’da ‘1. Etap Kentsel Dönüşüm’ adı altında kent merkezinde iş yerleri yıkılan esnafa yapılan dükkanlar, ücretsiz verilmesi gerekirken TOKİ tarafından açık artırmayla satışa çıkarıldı. 216 adet iş yeri ve 41 adet ofis, Emlak Yönetim tarafından açık artırmayla satıldı. Fiyatların yüksek tutulması nedeniyle çoğunlukla AKP’liler alabildi.

Esnaf, 9 yıldır kendi imkanlarıyla yaptığı dükkanlarda ve devletin yaptığı barakalarda iş yapıyordu. Esnaf, kendilerine yeni dükkanların yapılmasını beklerken, haber verilmeden iş yerleri, kayyum atanan Erciş Belediyesi tarafından yıkıldı. Yüz binlerce lira zarar uğrayan esnaf, kredilerini ödeyemez, ellerindeki malları da satamaz hale geldi, böylece yüzlercesi iflasın eşiğinde çözüm arıyor.

ZARARIMIZI, MAĞDURİYETİMİZİ KİM GİDERECEK?

“Bize haber verilmeden bir anda gelip dükkanları boşaltmamızı istediler. Yeni bir yer verilmeden apar topar çıkardılar” diyen bir manav, binlerce liralık meyve ve sebzesini satacak yer bulamadığı için satamadığını ve zarar ettiğini söyledi. Manav, “Şimdi binlerce lira zarar ettim. Benim bu zararımı ve mağduriyetimi kim giderecek?” diye sordu.

40 yıldır Erciş’te esnaflık yaptığını, 2011’de iş yeri yıkılınca buradaki dükkanlarda devam ettiğini belirten bir diğer esnaf iseşunlarş dile getirdi: “Benim iş yerimde 200 bin TL değerinde eşya vardı. Şimdi dükkanlarımızı yıktılar. Ben bu eşyaları nerede satacağım. Daha önce kentsel dönüşüm adı altında yapılan dükkanlar, çok yüksek fiyata sattılar. Fiyatlar çok yüksek olduğu için Erciş’te hiçbir esnaf bu dükkanları alamadı. Bu dükkanları, tefeciler, zenginler ve AKP’liler aldı. Şimdi de yıktırılan dükkanların yerine ‘Millet Bahçesi’ yapılacakmış. Biz iş ve aş istiyoruz.”