Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi, Türkiye sondan dördüncü

Birlemiş Milletler’in himayesindeki yıllık bir indekse göre Finlandiya altıncı yıl da dünyanın en mutlu ülkesi olmaya devam ederken, Türkiye 109 ülke arasında 106’ncı sırada yer aldı.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma İçin Çözümler Ağı (SNDS), 2012 yılında bu yana her yıl Dünya Mutluluk Raporu yayınlıyor.

2023 Dünya Mutluluk Raporu’nda Finlandiya, üst üste altıncı yıl da dünyanın en mutlu ülkesi olarak sınıflandırıldı.

2020-2022’ye dayalı üç yıllık mutluluk sıralamasında Finlandiya’dan sonra ilk beşte sırasıyla Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda geliyor. İsrail’in bir önceki yıla göre beş sıra yükseldiği görülüyor.

Bu ülkeleri İsveç, Norveç, İsviçre, Lüksemburg ve Yeni Zelanda takip ederek ilk 10’u oluşturuyor.

Listede ABD 15’inci, Almanya 16’ncı, Belçika ise 17’inci sırada yer alıyor.

Ukrayna için, savaşın yol açtığı acılar ve zararlara rağmen, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi sonrasındaki duruma kıyasla "çok daha güçlü bir ortak amaç, nezaket ve güven duygusu" olduğu ifade edildi.

Raporda 2022'de bir yabancıya yardım etmek veya bağışta bulunmak gibi eylemlere atıfta bulunularak, "iyilik Ukrayna'da keskin bir şekilde arttı, ancak Rusya'da düştü" denildi.

Üç yıla dayalı ortalama mutluluk değerlendirmesinde, 109 ülke arasında Türkiye 106’ncı sırada yer alıyor. En sondan itibaren yukarıya doğru Nijer, Pakistan ve Gana Türkiye’nin arkasında yer alıyor. Namibya, Burkina Faso, Moritanya, Senegal, İran, Fas, Filistin, Irak ve Mozambik mutluluk ölçeğinde Türkiye’nin önünde bulunuyor.

Ancak her ülkenin nüfusunun üst ve alt yarısı arasındaki mutluluk farkları hesaplandığında onlarca yıldır savaşın yaşandığı Afganistan, 2020 yılından bu yana listenin başında yer alıyor. Taliban’ın ağustos 2021’de iktidara gelmesinden bu yana bu ülkede durum daha da kötüleşti. Bu ölçekte Türkiye 137 ülke arasında 98’inci sırada yer alıyor.

Dünya Mutluluk Raporu insanların mutlulukları ile ilgili değerlendirmelerinin yanı sıra ekonomik ve sosyal verilere dayanıyor. Rapor altı kilit faktörü hesaba katıyor: sosyal destek, gelir, sağlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluğun olmaması.