Fransa iklim için mücadeleyi Anayasa maddesi yapmak istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iklim için mücadelenin Anayasa'ya kaydedilmesi amacıyla bir referandum yapılacağını açıkladı.

İklim için Yurttaş Konvansiyonu üyeleri ile bir toplantı düzenleyen Emmanuel Macron, iklim için mücadelenin Anayasa maddesi olması amacıyla referandum yapılacağını duyurdu.

Macron, tek maddelik bir anayasal reform olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı'na göre reformun önce "Ulusal Meclis'ten, sonra da Senato'dan geçmesi", son olarak da aynı kavramlarla referanduma sunulması gerekiyor.

Yurttaş Konvansiyonu, iklim için mücadelenin Anayasa'nın birinci maddesinin üçüncü bendine eklenmesini öneriyor.

Bu madde somut olarak şöyle öneriliyor: "Cumhuriyet, biyolojik çeşitliliğin ve çevrenin korunmasını ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi garanti eder."

Macron, "Ekoloji için yapılan tercih Fransızlar tarafından kabul edilebilir olmalı" dedi.

Yurttaş Komisyonu tarafından iklim için yapılan çok sayıda önerinin bir kısmının Ocak sonunda açıklanması beklenen İklim Yasası içerisinde yer alması bekleniyor.

Macron'a göre şimdiye kadar hiçbir hükümeti "ekoloji için kendi hükümetinin yaptığı kadar" iş yapmadı. Yine Macron'a göre, Yurttaş Konvansiyonu'nun yaptığı 50 kadar öneri yaz dönemi sırasında uygulamaya konuldu.

Macron, "Bu yeterli mi? Hayır. Daha fazlasını yapmak gerekiyor mu? Evet" dedi.