Geliyê Godernê baraja kurban edilmek isteniyor

Kurdistan’da birçok tarihi mekan yapılan barajlar nedeniyle sular altında kaldı. Heskîf ile Gêl (Eğil) gibi yerler bunlara örnek iken tarihi ve doğası ile her yıl binlerce insanın uğrak mekanı olan Geliyê Godernê de baraja kurban edilmek isteniyor.

AKP-MHP iktidarı Kurdistan’ın coğrafyasını talan etmeye devam ediyor. İktidar 12 bin yıllık Heskîf'i (Hasankeyf) kendi çıkarları için betona gömerken, binlerce yıllık aşındırma sonucu iki yükselti arasından akan Dicle nehrinin önüne de set çekilerek bir medeniyet, AKP zihniyeti tarafından katledildi.

Dicle vadisi adeta bir bataklık haline getirildi. Çoğu yerde arıtma tesisleri olmadan her türlü biyolojik ve kimyasal atık bu sulara karışarak eko sisteme çok kısa bir süre içerisinde ciddi zararlar vermiş durumda. Zengin bir tarihe ve doğaya sahip olan Kurdistan’ın talan edilmesinin arkasında yatan birçok sebep var. Bu talanla birlikte sadece doğa ve tarih zarar görmemektedir. Halk da topraklarından, yurtlarından göçe zorlanmakta. Heskîf'te yaşayan insanlar da yerlerinden göç ettirildiler. Yerleştirildikleri evler belli bir para karşılığında kendilerine satılanlar, onlarca yıl boyunca borçlandırıldılar.

HESKÎF'İN ÇIĞLIĞI YETERİNCE DUYULMADI

Henüz proje aşamasındayken bile duyarlı olan her insanın Heskîf konusunda çok ciddi bir karşı duruş sergilemesi gerekirdi. Çok ciddi bir bilinç geliştirilmeliydi. Talancı zihniyetler karşısında ancak çok güçlü bir duruş sergilenerek geri adım attırılabilir. Yoksa bu tür projelerin ardı arkası kesilmez. Heskîf'e ilk kazma vurdurulmasaydı, çok daha güçlü bir duruş sergilenseydi kesinlikle bu duruma gelinmezdi.

GELIYÊ GODERNÊ

Heskîf ve Dicle vadisi gibi yok olma ile yüz yüze kalan bir diğer tarihi Geliyê Godernê’dir. (Godernê Vadisi). Geliyê Godernê, Amed’in Pasûr, Farqîn ve Hezro ilçeleri arasında Sarum çayı üzerinde yer almaktadır. Kilometrelerce uzunlukta bulunan bu vadi adeta bir doğa harikasıdır. Ancak burası da yakın bir zamanda talancı zihniyetin anlayışı yüzünden sulara gömülecektir. Amaç yine aynı! ‘Tarım alanlarının sulanması ve enerji ihtiyacı!’ Bu proje kapsamında herkesin hakkı olan sular ticarileştirilecek, tekelleştirilecektir. Yine aynı doğa katliamları, göç ve acılar yaşanacak… Avcı-toplayıcı toplumlardan günümüze kadar kesintisiz süregelmiş yaşam alanları yok edilecek, insanlar yine göç ettirilecek. GAP kapsamında yakında yapımı tamamlanmış olacak olan Farqîn Barajı su tutmaya başlayacak. Bunun sonucunda 50 köy, onlarca endemik bitki türü, yüzlerce alan tarih sahnesinden silinmiş olacak. Eko sistemin değişmesi sonucunda ormanlar belli bir süre sonra kuruyup yok olacaktır. Burada yaşayan hayvanların yaşam alanları yok edildiği için ciddi problemleri beraberinde getirecektir.

Enerji ve sulama amaçlı yapıldığı söylenen bu projeler kesinlikle yanlış politikaların sonucu ortaya çıkan yıkımlardır. Dört bir yanda onlarca baraj ve HES yapılmasına rağmen neden ekonomi her geçen gün daha fazla kötü bir hal almaktadır. 1 yıl içerisinde defalarca yapılan elektrik zamları, samanı dahi ithal eden bir duruma gelinmesinin sebebi nedir? Heskîf'in çığlığını duymadık, Geliyê Godernê’nin çığlığını yüreğimizde hissetmek zorundayız.