Amed’in Pasûr, Licê ve Hezro ilçeleri arasında yer alan Geliyê Godernê Vadisi, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen Silvan Barajı nedeniyle günden güne yok ediliyor. 2009 yılında yapımına başlanan barajın yıkılmasıyla birlikte, bu eşsiz vadi ve yaklaşık 50 köy sular altında kalacak. 5 yıl içerisinde faaliyete devam edilmesi beklenen baraj, bölgede ilklim değişikliklerine de neden olacak.
Geliyê Godernê Vadisi, Neolitik Çağ'dan günümüze kadar zengin ve tarihi bir mirasa ev sahipliği yapıyor. Vadide bulunan mağaralar, su yolları, kaya kiliseleri, Mervanilere ait kale ve saray kalıntıları, Hevika, Kanika ve Kelê bölgelerindeki kaya ve deprem mezarları, bölgesel ve toplumsal hafızası açısından büyük önem taşıyor. Vadi, endemik bitki türleri ve nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Kekik, menengiç, meşe ormanları, şelaleler ve bölgedeki spesifik bitkilerden gûni, Mardin geveni ve hatmi gibi türler, barajın inşasıyla birlikte yok olma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca kuşların göç yolları üzerinde bulunan vadi, birçok kuş türü için dinlenme ve üreme alanı olarak görülüyor. Barajın bozulmasıyla birlikte bu doğal yaşam alanları da sular altında kalacak.
Baraj inşaatı nedeniyle bölgedeki binlerce ağaç kesilirken, tarihi Taşköprü ve dinamit patlamaları nedeniyle çevredeki yapılar hasar gördü. Yurttaşların tarım arazilerine ulaşımı engellenirken, ekolojik tahribat her geçen gün daha da artıyor. Köprünün bulunduğu alanda vadi eteğine beton döküldü, yaşanan tahribat nedeniyle vadi tanınmaz hale geldi. Bölgedeki son fotoğraf ise tahribatı gözler önünde seriyor. Bir tarafta talan varken, diğer tarafta ise havaların ısınmasıyla birlikte birçok farklı çiçeğin açtığı vadi yeşile büründü. Vadiyi ziyaret edenler yurttaşlar, vadinin başlangıç noktasındaki tahribata tepki gösterdi.